Forfatterarkiv: Edmund Campion

Den forkerte buk

Andehullerne område 7, den 8. juni 2019 klokken godt 06 tidlig morgen.
Sidste sommer var resultatet to ulige seksendere, så min ambition i år var faktisk kun at skyde til seksendere.
Sad så denne morgen i øs sjask regnvejr, da jeg så en rå og en pæn seksender i den nordlige ende af majsen. Desværre kunne jeg ikke få den i skudhold, før de begge trak stille væk og var ude af syne.
Få minutter efter kom seksenderen frem igen, troede jeg. Sigtbarheden var dårlig på grund af regnen, alligevel skød jeg til den. Ramte den desværre lidt for dybt, så den lagde sig ikke, men løb 20-25 meter ind i det høje brakbælte. Eftersøgte efter godt 5 minutters venten, opsporede den, men den sprang op og løb igen ca. 10 meter inden den igen lagde sig i det høje tidsel-/brændenælde brak. Fandt den igen og afgav fangstskud.
Viste sig så ikke at være seksenderen, men en stor gaffelbuk, brækket vægt 22 kg.
Har haft det lidt dårligt med oplevelsen. Burde ikke have skudt med så dårlig sigt.
Men nu er der da kød i fryseren.
PS: Min mobil var druknet i regnvejret, så jeg kunne ikke fotografere dyret på stedet. Efter et par dage var mobilen tør og ok, så her er et billede af opsatsen.
Edmund.

Buk 12/7 i Tranemosen

I mit indlæg 27/5 om den ulige seksender ved andehullerne, nævnte jeg at jeg undlod at skyde til en gaffelbuk to dage senere, da det var tidligt på sæsonen og jeg håbede at møde endnu en seksender inden jagten sluttede.
De følgende 6 uger har jeg så regelmæssigt et par gange om ugen forsøgt mig, både morgen og aften, uden at se andet end råer, råer og atter råer. Vel en tyve stykker,vil jeg tro, mens bukkene har gemt sig godt.
Om aftenen den 10/7 så jeg så endelig en buk fra det nye tårn i Tranemosen. Den gik sammen med en rå syd for tårnet, men desværre alt for langt fra mig til at jeg kunne bestemme opsatsen, trods min 10×42 kikkert.
Den 12/7 var det Jørgen H. som havde Tranemosen, men da det var en torsdag satsede jeg på at han muligvis ikke kom herned, og kontaktede ham. Den var ok, jeg fik lov, og tak for det, så ved 19 – tiden sad jeg i den gamle stige, meget tættere på hvor jeg havde set dyrene sidst.
Det varede heller ikke længe, så kom en rå frem, men nu helt oppe i den anden ende af marken mod nord. Tænkte øv, er de nu trukket derop, så skulle jeg være blevet i tårnet.
Råen fortrak stille ind i skoven, men så en halv time efter kom en anden rå frem, men nu bare 100 m til højre for mig. Yes tænkte jeg, det må være den jeg så forleden, så nu kommer bukken vel også. Råen var vel fremme i 20 min, men trak så ind i skoven uden at bukken havde vist sig. Ærgerligt.
Jeg var nu ved at erkende at jeg alligevel burde have taget gaffelbukken i maj, men pludselig dukkede en buk op mod syd til venstre for mig. Den var lidt langt fra mig ovre ved grøften, og da jeg helst vil skyde sikkert, chancede jeg at den kom nærmere. Det gjorde den, men den var flere gange helt væk i rugen, så jeg trak vejret dybt og håbede og ventede på skudhold.
Endelig, da den nu havde bevæget sig næsten 100 m til højre for mig og begyndte at dreje ind mod skoven, kom øjeblikket. Bang. Den lagde sig i skuddet, uden trækninger. Kl var 21.30.
Da jeg kom frem til bukken, kunne jeg glæde mig over en flot gaffelbuk med tydelig ansats til mere på den ene stang.
Da marken var tør efter sommerheden valgte jeg at hente bilen og køre helt ned til bukken, inden jeg brækkede den og undgik derved slæberiet i den dejlige varme sommeraften.
Edmund

Buk 27 / 5 andehullerne område 7

Efter at have været ude hver dag siden 16/5 område 5,4,3,2 uden at se rådyr, oplevede jeg aftenen 23/5 område 1 ved Pyramiden indenfor 1 time, at se 5 råer uden buk i syne. Tænkte der må da være en i området her, så næste morgen tidlig sad jeg igen i stigen. Så igen 3 af råerne men stadig ingen buk.
Ihærdig eller stædig som man er, var jeg klar i tårnet ved andehullerne område 7 den 27/5 ved solopgang. Jeg var sjaskvåd fra knæerne og ned efter turen over engen, men det var iøvrigt en dejlig stille morgen med frøer, gøg og nattergal.
Tænkte der kommer sgu nok heller ikke buk her, men efter bare en halv times tid, luskede sørme et dyr med opsats fra det lille skovstykke med fodertønderne og ned gennem brakstykket og hen mod mig. Det havde ikke travlt. Gik og nippede til det grønne, og desværre for den ikke særlig vagtsomt. I kikkerten så jeg at der var tydelig 3 takker på den ene sprosse. Helt fint, jeg havde på forhånd sat mig for kun at skyde til seksendere her tidligt i sæsonen.
Det var lidt svært med skudhold, som den bevægede sig gennem krattet på kanten af majsstykket, men så bang. Bladskud skråt i venstre side. Den lagde sig i skuddet. Benene var lidt længe om at falde til ro, så jeg var klar til endnu et skud, skulle den rejse sig.
Da jeg efter et par minutter kravlede ned og kom frem til dyret, så jeg et smukt og stort dyr, ulige seksender med tydelig ansats til tak på den anden sprosse også.
Efter brækning kom det svedige job med at trække dyret hjem. Den var tung, så da jeg var halvvejs, lod jeg bukken hvile sig mens jeg hentede bilen fra hytten.
Ophængt på vægten, brød den skalaen som går til 25 kg, så jeg var slet ikke utilfreds.
To dage senere kunne jeg have taget en smuk gaffelbuk, som passerede mig på 50 meters afstand. Men jeg undlod. Det var jo kun en gaffelbuk!
Så der er bukke derude. Knæk og bræk.
Edmund

Seksender Tranemosen 4 juni 2016

Klokken var vel ca. 19.30 den 4. juni da jeg parkerede ved markindkørslen på Kostervej. Sydøstlig brise skråt mod mig, drønvarmt og bragende solskin. Da jeg bevægede mig ad sprøjtesporet i hvedemarken henimod gennemgangen ved skoven, kunne jeg mærke på mine øjne at kornet var i dræ med masser af pollen i luften. Havde heldigvis en antihistaminpille i lommen som jeg slugte, og det hjalp hurtigt. Det er godt nok sjældent jeg bruger dem, men her var det nødvendigt. Godt jeg havde den med.

Da jeg kom ud på marken med majsstykket begyndte jagten så. Langsomt og stille ned langs skovkant/majsstykke. Pauser efter få skridt. Netop her i majstykket fik jeg en ulige seksender i 2014. Så måske igen i år? Har godtnok været her et par gange allerede uden at se noget, men det var da det blæste helt vildt fra vest for nogen tid siden. I aften er vinden bedre.

Det tog mig vel en god halv time at nå ned til den nye stige, uden at se spor overhovedet i den støvede jord. En enkelt hare og selvfølgelig masser af dejlig fuglelyd, fasan, solsort og gøg osv. Stigen stod helt skæv. Det ene ben var skredet i grøftekanten, men op kom jeg med forsigtighed, og så var det bare at vente. Min hovedorientering var selvfølgelig ned langs majsstykket, men tiden gik, der skete intet, og jeg var ved at belave mig på at gå tomhændet hjem efter en varm aften.

Pludselig lidt over kl. 21 kom to dyr ud fra skoven fra nord, netop der hvor jeg selv havde bevæget mig. I kikkerten kunne jeg se, at det var en rå med buk efter sig. De satte i løb i skovkant/majsen ned mod mig, men inden jeg fik drejet mig og geværet op, sprang de ind i skoven igen vel 75 meter fra mig. Havde de set/hørt mig da jeg skiftede stilling? Er de forsvundet eller kommer de ud igen?  Jeg sad klar og ventede.

Der gik vel 5 minutter så hørte jeg en lyd bag ved mig. Ud af øjenkrogen så jeg det var en ræv, som bevægede sig forbi mig bag stigen. Et par minutter efter igen lyde, kraftigere end før. Det måtte være dyrene. Jeg vred mig rundt i stigen, og i det samme, til venstre for mig kom dyrene ud. De var ikke særligt vagtsomme, men bevægede sig hurtigt over majsstykket og  ind i hveden, hvor de stoppede op ved sprøjtesporet ca 30-40 meter fra mig. Geværet op og sigte, men hvad – billedet i kikkerten var ligesom tåget, uskarpt. Bukken stod skråt mod mig med højre side, underkroppen delvist dækket af kornet. Bang. Den lagde sig på stedet. Klokken var 21.19.

Da jeg kom hen til den, et par minutter senere, så jeg en smuk seksender, men så begyndte det hårde arbejde. Efter brækningen  skulle bukken slæbes/bæres de 500 meter op til Vigenvej. Jeg var sjaskvåd af sved, lagde dyret diskret, og måtte så gå de næsten 2 km tilbage til bilen.

Da jeg kom op til hytten med bukken, var Bo og en af de nye, husker ikke navnet, der. De hjalp mig med vejningen, 19 kg flot buk og en god jagtoplevelse.

Da jeg kom hjem så jeg at min gamle Karl Gustav var fuldstændig meleret, dækket af hvedepollen. Derfor det tågede billede i sigtet.

Edmund