Kategoriarkiv: Ikke kategoriseret

Arbejdsdag 11. april aflyst

Til konsortiets medlemmer

Vi havde som bekendt planlagt arbejdsdag 11. april, hvilket vi i sagens natur bliver nødt til at aflyse.
Ny dato er 9. maj og så må vi se hvad der sker.
Hvis der er nogle af jer, der gerne vil køre ned og lave nogle småopgaver på egen hånd; så kan de bare kontakte mig.
Listen med opgaver er lang, men til gengæld udsøgt:-)).

Vi ses

Jesper

7/7 – 06:20 – Zone 2 Skoven Syd – af Dag Flemmer

D. 6/7 sad jeg i den nye stige i zone 2 i det ryddede/fældede område. Ca. tre kvarter før solnedgang så et dyr jeg først troede var en rå. Jeg observerede den i lang tid, og kom i tvivl om det var en knopbuk, da jeg mente jeg kunne se noget mellem ørerne. Jeg kunne ikke se pensel eller skørt for vegetationen, så jeg var ikke sikker. Da solen gik ned valgte jeg at liste ned, så den ikke ville komme tæt på og opdage mig/lugte mig. Forhåbentligt ville jeg få chancen næste dag.

D. 7/7 sad jeg der før solopgang, og ca. kl. 5.20 kom råen/knopbukken frem igen. Jeg kiggede på den i ca. 40 min. hvor den af og til hoppede ned i afvandingskanalen og forsvandt fra syne, men jeg fik aldrig mulighed for at se pensel eller skørt. Kl. 6 – mens jeg kiggede på dyret i kikkerten – hørte jeg en lyd under/bag mig. Jeg kiggede ned, og så en stor og flot gaffelbuk komme ud af skoven. Den gik under mig, og hoppede ned i afvandingskanalen. Jeg løftede riflen, og skulle til at gøre klar. Gaffelbukken kom dog hurtigt op igen, og da jeg afsikrede hørte den mig. Den satte i spring, og løb direkte ud til råen/knopbukken. De fik begge et chok, og gaffelbukken vendte rundt og løb tilbage til skoven. Råen/knopbukken løb lidt rundt om sig selv, men stoppede hurtigt op og stod og sikrede mod hvor gaffelbukken løb hen.

Der gik yderligere 20 minutter før dyret kom fri at vegetationen og viste side og bagende. Jeg så en pensel og intet skørt. Denne gang havde jeg ikke bukkefeber (tror alt min adrenalin var blevet brændt af i den forgangne time), og jeg tog hurtigt skuddet. Bukken lagde sig hvor den blevet ramt. Skuddet sad i hjerte og lunger.

Da jeg kom frem var jeg overrasket over hvor lille den var. Den viste sig at veje 13 kg. brækket. Den var fuld af svælgbremser, og jeg fandt parasitter på milt og lever. Jeg tænker det kan forklare bukkens skravlede stand. Organerne er afleveret til analyse på DTU

7/6 – 05:17 – Zone 1 Skoven Nord – af Dag Flemmer

D. 7/6. sad jeg før solopgang i stålstigen i zone 1 på hjørnet af skoven ved udsætningen. Jeg havde set en buk samme sted to gange før, og havde en idé om at den gik inde i udsætningen. Jeg ville have siddet der aftenen før, men det blæste meget, så træet stigen stod op af rykkede frem og tilbage, og jeg ville ikke turde tage et skud derfra. Kl. 5.15 kommer bukken frem. Jeg får (igen) kraftig bukkefeber, og tager et par minutter og prøver at få styr på åndedrættet. Skuddet går, og bukken falder på stedet. Kuglen er gået gennem lungerne.

Bukken var en ulige gaffel, og vejede 15 kg. brækket.

3/6 – 20:30 – Zone 4 ved Remisen – af Mogens L. Thanning

Jeg observerer bukken fra bagkanten af marken med cirka 500 meter ned til remissen på mark 3, som grænser på til Tranemosen, hvor jeg holder parkeret.
Derefter pürscher jeg ned til remissen og sætter mig i kanten af marken længst over mod Tranemosen på grund af vinden, som kommer fra Øst på det tidspunkt!
Der går cirka en time til der kommer en buk ud af remissen og lister i modsat retning af hvor jeg sidder, dvs. hen mod den lille åbning i hegnet over mod mark 2. PyHa!
Jeg regner egentlig ikke med at komme til skud, da bukken er på vej væk, men den stopper pludselig op og drejer sig lidt, så den står med siden til. Da det skal gå lidt tjept, bliver skuddet rykket en smule af på ca. 120m og sidder derfor lidt højt i ryggen over hjerteregionen, men bukken går ned med det samme og spjætter lidt med benene.
Bukken er fin gaffelbuk og bliver nedlagt kl. 20,30 i et skud, og vejer 16 kg brækket. Derefter gåtur med alt udstyret og en buk på nakken hele vejen over til Tranemosen for at hente bilen.

Alt smurt ind i blod og bukkehår – men hvad gør man ikke for at få en buk?

Seksender Tranemosen 4 juni 2016

Klokken var vel ca. 19.30 den 4. juni da jeg parkerede ved markindkørslen på Kostervej. Sydøstlig brise skråt mod mig, drønvarmt og bragende solskin. Da jeg bevægede mig ad sprøjtesporet i hvedemarken henimod gennemgangen ved skoven, kunne jeg mærke på mine øjne at kornet var i dræ med masser af pollen i luften. Havde heldigvis en antihistaminpille i lommen som jeg slugte, og det hjalp hurtigt. Det er godt nok sjældent jeg bruger dem, men her var det nødvendigt. Godt jeg havde den med.

Da jeg kom ud på marken med majsstykket begyndte jagten så. Langsomt og stille ned langs skovkant/majsstykke. Pauser efter få skridt. Netop her i majstykket fik jeg en ulige seksender i 2014. Så måske igen i år? Har godtnok været her et par gange allerede uden at se noget, men det var da det blæste helt vildt fra vest for nogen tid siden. I aften er vinden bedre.

Det tog mig vel en god halv time at nå ned til den nye stige, uden at se spor overhovedet i den støvede jord. En enkelt hare og selvfølgelig masser af dejlig fuglelyd, fasan, solsort og gøg osv. Stigen stod helt skæv. Det ene ben var skredet i grøftekanten, men op kom jeg med forsigtighed, og så var det bare at vente. Min hovedorientering var selvfølgelig ned langs majsstykket, men tiden gik, der skete intet, og jeg var ved at belave mig på at gå tomhændet hjem efter en varm aften.

Pludselig lidt over kl. 21 kom to dyr ud fra skoven fra nord, netop der hvor jeg selv havde bevæget mig. I kikkerten kunne jeg se, at det var en rå med buk efter sig. De satte i løb i skovkant/majsen ned mod mig, men inden jeg fik drejet mig og geværet op, sprang de ind i skoven igen vel 75 meter fra mig. Havde de set/hørt mig da jeg skiftede stilling? Er de forsvundet eller kommer de ud igen?  Jeg sad klar og ventede.

Der gik vel 5 minutter så hørte jeg en lyd bag ved mig. Ud af øjenkrogen så jeg det var en ræv, som bevægede sig forbi mig bag stigen. Et par minutter efter igen lyde, kraftigere end før. Det måtte være dyrene. Jeg vred mig rundt i stigen, og i det samme, til venstre for mig kom dyrene ud. De var ikke særligt vagtsomme, men bevægede sig hurtigt over majsstykket og  ind i hveden, hvor de stoppede op ved sprøjtesporet ca 30-40 meter fra mig. Geværet op og sigte, men hvad – billedet i kikkerten var ligesom tåget, uskarpt. Bukken stod skråt mod mig med højre side, underkroppen delvist dækket af kornet. Bang. Den lagde sig på stedet. Klokken var 21.19.

Da jeg kom hen til den, et par minutter senere, så jeg en smuk seksender, men så begyndte det hårde arbejde. Efter brækningen  skulle bukken slæbes/bæres de 500 meter op til Vigenvej. Jeg var sjaskvåd af sved, lagde dyret diskret, og måtte så gå de næsten 2 km tilbage til bilen.

Da jeg kom op til hytten med bukken, var Bo og en af de nye, husker ikke navnet, der. De hjalp mig med vejningen, 19 kg flot buk og en god jagtoplevelse.

Da jeg kom hjem så jeg at min gamle Karl Gustav var fuldstændig meleret, dækket af hvedepollen. Derfor det tågede billede i sigtet.

Edmund

18/5 – 13:45 Zone 1 – Pyramidemarken – af Dag Flemmer

Onsdag d. 18/5 sad jeg i område 1 i stålstigen ved udsætningen. Tak til Henning for lån af området.

Kl 13.45 kommer en buk fra remissen og bevæger sig over marken mod skoven. Jeg håber den vil stoppe op hvilket dog ikke sker, og inden den forsvinder ind i skoven, vælger jeg at tage skuddet. Det resulterer i et tapskud, hvorfor jeg efterfølgende må afslutte med fangstskud. Til trods for det er et tapskud, lægger bukken sig ikke i skuddet, men fortsætter ca. 50 m. før den lægger sig.

Bukken var en ulige seksender på 18 kg. brækket vægt.

Ved afkogning finder jeg et kranie med tegn på at bukken havde en smule ondt i hovedet:

  • Over venstre øje findes bule/udposning af kranie med hul i. Antages at være fra en tidlig infektion eller evt. traume.
  • Stort hul i en af de forreste tænder i undermund. Tand er desuden flækket og blå, og nerven antages at være død.
  • 2 flækkede tænder i venstre side. Den ene bagerste tand i undermund, den anden 3. forreste tand i overmund.
  • Deforme mandibulære kondyler (strukturer på kæbe der hæfter på kranie). Umiddelbart antager jeg, at det er en reaktion på de flækkede tænder, så der kun tygges med højre side.

Skulle nogen have en forklaring mht. skudreaktion (manglende fald ved tapskud) og fundne strukturer, hører jeg meget gerne fra jer.

 

Bukkemorgen 5:15, Skyttens hul – Af Mogens Thanning

16. maj fik jeg endelig en buk og oven i købet en seksender – 19kg brækket – på premieredagen.Bukken blev nedlagt kl. 05:15 fra hegnet mellem mark 1 og 2 på område 4 ved ”skyttens hul”.

Lørdag den 14. maj kører jeg mod Møn kl. 3 om morgenen med ankomst 04:20. Idet jeg parkerer over for mark 1 på område 4, ser jeg straks et dyr med skråtstillet hoved ud for remisen. Den har selvfølgelig set mig!  Efter at have parkeret bag bygningen, går jeg forsigtigt frem og konstaterer at dyret er væk, hvorefter jeg går en tur i Gammel Dyrehave og møder en del vildt undervejs, herunder en smældende buk som jeg spotter med kikkerten inde mellem træerne på Nylukke siden – herligt syn 🙂 Ved 9-tiden returnerer jeg til mark 1 på område 4 ved Marienborgvej og observerer med kikkerten et dyr ligge og rulle rundt foran ”skyttens hul”, som er en lille bevoksning for enden af marken. Afstanden er ca. 500 m., så jeg kan ikke se om det er en buk?

16. maj om morgenen står Jacob og jeg tidligt op i jagthytten, hvor vi har overnattet for at komme tidligt ud. Jeg kan ikke slippe tanken om det rullende dyr i solen foran bevoksningen, og går derfor ind fra bagsiden af marken og pürscher langsomt frem langs hegnet for at komme ind fra bagsiden af bevoksningen. Ved selve bevoksningen går jeg meget langsomt frem og slipper – godt hjulpet af en let vind – rimelig lydløst rundt om bevoksningen og passerer stedet samt den lille passage ind i bevoksningen, hvor jeg så dyret. Jeg går ca. 40 meter ned mod Marienborgvej og sætter mig ind i hegnet på min stol, placerer skydestokken, og fjerner et par generende grene med kniven. Det larmer lidt, så jeg tænker, at chancen nok er forpasset! Efter ca. ½ time kommer der en buk ud af bevoksningen og kigger med det samme i min retning. Jeg kigger langsomt ned, så kasketklappen skjuler ansigtet, hvorefter bukken begynder at esse stort set lige foran mig – et fantastisk syn da jeg langsomt kigger op! Jeg lægger riflen på stativet, hvorefter dyret kigger op meget hurtigt og sikrer direkte i min retning, så jeg igen må tage kasketklappen i anvendelse. Da den igen står og esser videre kigger jeg langsomt op og tager sigte, og trykker af uden høreværn, da jeg er nervøs for, at den vil tage flugten, hvis jeg skal nå at få dem på inden jeg skyder.

De 500 meter fra enden af marken og ned til Marienborgvej bliver tilbagelagt med dyret over skulderen, riffel, skydestok og stol, hvilket selvfølgelig gav varmen, men var umagen og det hele værd…

En virkelig god jagtoplevelse.

Knæk og bræk.

Mogens Thanning

17-18/5 Grusvænget – Af Bo Hasseriis

Den 17 og 18 var jeg på jagt i Nylukke. Tak til Jacob, der lånte mig zone 2 ved Andehullet.
Jeg tror jeg var rundt i stort set alle kroge af Nylukke den 17. Og i løbet af 7 timers jagt, med en masse anstand lagt ind passende steder, så jeg kun 2 råer. Den ene kom frem 15-20 meter fra mig, men fik fært og forsvandt. Det lød til der var mere end en, men jeg kan ikke være sikker.
På vej tilbage, var der et par dyr, der essede på marken mellem zone 2 og Gammel Dyrehave. Det var råer begge to, men der var mere liv at høre, og der var liv inde i Dyrehaven.
Jesper Kronborg, Dag og jeg fik en kop kaffe i hytten, inden sengetid. Tidligt op onsdag den 18, og jeg var ude af hytten kvart over fire.
Jeg havde besluttet mig for at vente på marken mellem Nylukke og Gammel Dyrehave. På vej derned kom en meget flot rød sommerbuk spankulerende op mod mig i et af sprøjtesporene. Igen, det er svært at synke helt ned i jorden, men jeg må ha’ gjort det godt, for den gik forbi mig, rundt om mig og ud igen, mens den ind i mellem tog et par hop af ren livsglæde! Det betød til gengæld at jeg nu var lidt for sent på den, så fik gået og kravlet de sidste meter ned til de store balder på engen, hvor jeg tog position. Jeg har stået der et kvarters tid da den samme rå som før begyndte at trække ned til mig. Et hurtigt blik på uret – 2 minutter i skydetid. Og et tjek til højre, hvor der kom endnu en rå ud. Den gik ud på engen, og gik i gang med at esse. Et par minutter mere, og råen var trukket over i skrubbet, og en buk kom ud til højre. Hurtigt blik i kikkerten, og den så fin ud. Den fik lige lov at gå tyve skridt til hvor den så sikrede – og døde kl 05:03.
Det er en meget flot buk, uregelmæssigt sat op, men flot stor opsats! 19 kilo brækket. Og i det hele taget en meget flot buk. Og en meget stor tilfredstillelse, når man lægger en plan og den holder. Råvildt har det med at ødelægge selv den bedste planlægning.

16/5 – 06:25, Gl. Dyrehave, Skoven Sydøst – Af Bo Hasseriis

Jeg startede premiere morgenen inde på den nye stige, der er sat op inde i midten af zone 2 – altså, der hvor der er blevet ryddet en masse træer. Kort efter skydetid kom der en lille buk frem til højre for stigen. Men den valgte at kravle rundt nede i den drænkanal der går, og der kom aldrig en rigtig chance for at få anlæg på den.
Til sidst blev den urolig og hoppede væk. Der var klokken lidt i 6, og der var ikke meget liv, så jeg valgte at pursche ned mellem zone 2 og 3, så jeg kunne komme ned i modvind. Temperaturen var blevet lidt højere, solen var kommet op, og det var i det hele taget blevet nogenlunde godt vejr. Jeg purschede ind af en af de smalle stier, og ca 150 meter inde spankulerede en rå frem foran mig. Det er svært at synke i jorden, men gjorde mit bedste, og lige efter råen kom der en lille buk frem. Jeg nåede lige at se den i sigtekikkerten, så trådte den tilbage. Anden gang den kom frem fik den ikke lov at stå særligt længe. 13 kilo brækket, stadig i bast.

Sådan ser man ud i skoven på premieredagen!