7/7 – 06:20 – Zone 2 Skoven Syd – af Dag Flemmer

D. 6/7 sad jeg i den nye stige i zone 2 i det ryddede/fældede område. Ca. tre kvarter før solnedgang så et dyr jeg først troede var en rå. Jeg observerede den i lang tid, og kom i tvivl om det var en knopbuk, da jeg mente jeg kunne se noget mellem ørerne. Jeg kunne ikke se pensel eller skørt for vegetationen, så jeg var ikke sikker. Da solen gik ned valgte jeg at liste ned, så den ikke ville komme tæt på og opdage mig/lugte mig. Forhåbentligt ville jeg få chancen næste dag.

D. 7/7 sad jeg der før solopgang, og ca. kl. 5.20 kom råen/knopbukken frem igen. Jeg kiggede på den i ca. 40 min. hvor den af og til hoppede ned i afvandingskanalen og forsvandt fra syne, men jeg fik aldrig mulighed for at se pensel eller skørt. Kl. 6 – mens jeg kiggede på dyret i kikkerten – hørte jeg en lyd under/bag mig. Jeg kiggede ned, og så en stor og flot gaffelbuk komme ud af skoven. Den gik under mig, og hoppede ned i afvandingskanalen. Jeg løftede riflen, og skulle til at gøre klar. Gaffelbukken kom dog hurtigt op igen, og da jeg afsikrede hørte den mig. Den satte i spring, og løb direkte ud til råen/knopbukken. De fik begge et chok, og gaffelbukken vendte rundt og løb tilbage til skoven. Råen/knopbukken løb lidt rundt om sig selv, men stoppede hurtigt op og stod og sikrede mod hvor gaffelbukken løb hen.

Der gik yderligere 20 minutter før dyret kom fri at vegetationen og viste side og bagende. Jeg så en pensel og intet skørt. Denne gang havde jeg ikke bukkefeber (tror alt min adrenalin var blevet brændt af i den forgangne time), og jeg tog hurtigt skuddet. Bukken lagde sig hvor den blevet ramt. Skuddet sad i hjerte og lunger.

Da jeg kom frem var jeg overrasket over hvor lille den var. Den viste sig at veje 13 kg. brækket. Den var fuld af svælgbremser, og jeg fandt parasitter på milt og lever. Jeg tænker det kan forklare bukkens skravlede stand. Organerne er afleveret til analyse på DTU

Skriv et svar