Forfatterarkiv: Jørgen Holmenlund

Våde enge

Jagten 18/11 startede med et flot opfløj på ænder uden indblanding fra hundeluftere og dets lige.

Fasanerne gider åbenlyst ikke at have våde fødder. Og våde var vores enge. Kanalerne var gået over deres brede efter voldsomme regnmængder. Det var først ovre i Lille Lind at vi fandt fuglene.

Til gengæld kom der én flot ræv på paraden, der i det hele taget var meget varieret.

Dagens sweep blev vundet af Tommy, der havde det mest pessimistiske bud på 135 ben, som jo ikke engang var tæt på de 83 ben der lå på paraden:

1 sneppe, 1 ræv, 11 kokke, 12 høner, 25 gråænder, 1 pibeand og 1 due.

De var der endnu

Der var ikke lagt op til den største jagt, da fasanerne ikke rigtigt havde fundet de hjemlige græsgange efter forrige weekends orkan.

Det blev ikke meget bedre af, at de fleste vildænder i Teglværkssøen havde taget flugten 10 minutter i otte, efter en hundelufter (ikke fra jagtselskabet) havde passeret på nært hold.

Alligevel blev det faktisk en hæderlig jagtdag med liv i de fleste såter.

Paraden indeholdt følgende:

2 snepper, 1 ræv, 45 kokke, 56 høner, 12 gråænder, 1 skeand, 1 pibeand
I alt 225 ben. Anders Kingo var nærmest med 228. Tillykke 🥇

 

 

Præmierejagt efter nat med stormflod

Jeg mindes ikke vejrmeldinger så dårlige som op til præmieredagen. Heldigvis kulminerede storm og tilhørende stormflod ved midnatstid inden og alle, der ville på jagt kunne nå frem i relativ ro og mag.

Det betød at der vår godt med vildænder i Teglværkssøen, som kom ud i pæne flokke. Fasanerne var lidt sværere at finde, de sad nok og rystede lidt efter nattens skærmydsler.

Resultatet af jagtdagen blev en parade bestående af
46 kokke
58 høner
25 gråænder
1 skeand
1 pibeand
13 troldænder

Det gav efter konsortiets sweep algoritme 248 ben, som selv den største pessimist havde svært ved at ramme. Jakob løb med præmien med et bud på 296 ben.

Bukken blev fundet efter godt schweisshundearbejde


Jeg overtog Æblenæs Have efter Hennings morgenfest den 16.
Havde et par timer tidligere observeret skoven fra krydset af Fævejen og markvejen der leder ind til skoven mod SØ. Så en rå og en numse.

Vinden var som alle ved heftig og fra NV.
Jeg pürschede ind til tårnet i skovens SØ del. Svært at pürsche i den knastørre bund, men jeg får sat mig i kontorstolen og får fejet en del tørre blade og agernbælge ud af tårnet.
Jeg får testet skudmuligheder og indser, at man er nødt til at stå op i tre af tårnets retninger. Den 4 retning kan man sidddende få anlæg til riflen i siden af åbningen.

Ved 20 tiden ser jeg en pæn buk på ca. 100 m afstand, men med en buskads og grene i skudlinien. Samtidigt begynder en større regnbyge, som både forstyrrer buk og mig. På et tidspunkt kan jeg ikke se den længere, men lidt derefter har jeg kontakt igen, hvor den bevæger sig op mod mig og ud mod højre, hvor det er svært at få anlæg.. Den kommer helt ind på 10 m fra tårnet og jeg er ved at få max. puls over at jeg ikke kan bevæge mig fra siddende stilling i kontorstolen. Jeg kan læne mig til siden og betragte dens størrelse, men ikke få riflen i position. På et af mine mange forsøg på at få sigte opdager den mig og springer. Og her tænkte jeg ballet var forbi. Men ingen smælen og bukken returner mod den retning den kom fra i adstadigt tempo. På et tidspunkt stopper den op netop der hvor jeg havde øvet sigte med anlæg i åbningen og jeg kommer op på bukken og lader skuddet gå. Jeg havde ventet at den havde lagt sig i skuddet, men den sprang lodret op og løb væk mod venstre, ikke med overbevisende høj kadence, så jeg tænkte at jeg skulle ned og søge efter den. Går ned til skudstedet, men finder ikke svejs. Æv. Mærker af og søger efter dyret, men finder intet. Tænker at jeg må have bommet på en eller anden måde og konkluderer, at der må hund på.

Det er ikke let at få en schweisshund den 16, skal jeg hilse og sige. Men jeg får en aftale med Niels Christophersen næste dag.

Niels kommer præcist. Vi kommer ind til afmærkningen og der går meget få øjeblikke, før Niels’ Lab får fært af svejs. 5-10 m fra det sted jeg troede jeg havde skudt. Herfra arbejder hunden koncentreret med at finde svejssporet. Jeg undrer mig over, at den går i en helt anden retning end jeg så dyret flygte. Men 100-200m går den og finder dyret. Desværre i en ræerlig stand, da ræve har taget for sig af bagkøller og mave.

Men det var bare skønt at få afklaret hvad der var sket og at dyret ikke havde lidt længe, hvilket vi alle var høje og jeg var meget lettet over.

Vi kunne konstatere at skuddet havde været helt korrekt og havde passeret lunge og beskadiget hjerte. Hvor er det vildt at de kan løbe så langt.

Jeg er meget taknemmelig over Niels og hundens arbejde. Kæmpe respekt.

Knæk og bræk
Jørgen

 

Lun november jagtdag

Tredje efterårsjagtdag i konsortiet blev i lighed med årets tidligere en af de lune. 15 grader og relativt begrænset vind.
Ænderne i Teglværkssøen var mange og de kom fint ud efter en omringningsmanøvre med indsnævning fra stor afstand. Til gengæld lå der kun 5 ænder på mellemmarken.
Helt dødt i Nylukkes første såt i den nye udsætning. Så der blev gennemført en ekstra såt i lysningen af skoven i forsøget på at finde fasanerne – dog uden større held. Der faldt dog en sneppe.
Godt med flotte høje fasaner på Marrehøj og rigtigt fint i Æblenæs have.
Eftermiddagen bød på mange ænder i andehullet, der splittede ud på begge sider af Egene. Dernæst rigtigt mange fasaner i Egene. Doktorbakken var forholdsvis rolig, mens Grusvænget bød på mange flotte fasaner.

Det endte med hele 172 fugle på paraden, fordelt på følgende:
1 sneppe
121 fasaner
50 ænder (primært gråænder, krikænder, troldænder og en enkelt skeand)

I alt 294 ben – undertegnede vandt swippet med et gæt på 289 ben.

Lidt billeder fra paraden:

Sommerjagt ved skift til vintertid

Der blev lige fra parolen gjort store forsøg på at tale jagtdagens vejrmæssige situation ned. Lige meget hjalp det. Temperaturen nåede de 20 grader og humøret var kæmpehøjt, for der var masser af vildt.

Dagens parade var imponerende. Næsten lige så mange fugle som på præmierejagten.

83 kokke
87 høner
8 andrikker
11 ænder
3 krikænder
Samlet 362 ben

Mogens vandt puljen med et gæt på 350 ben, efter efter en algoritme, der ikke står tilbage for udregning af tillægsmandater. Helge havde ligeledes gættet 350 ben, Jørgen 374.

Prægtig premieredag

Truende regnvejr lige inden morgenmaden blev aflyst af opklaring og smukt og meget lunt vejr. Der var godt med fugle i luften allerede fra første såt ved Teglværkssøen. Grusvænget blev sprunget over, for at skåne de  knapt udfarvede unge fugle.

Eftermiddagen bød på 4 såter i Nylukke, med grand finale i udsætningen mod fævejen.

Sikke en juleaften

Kirsten tog sweepet med det mest optimiske bud på 412 ben, hvilket var 30 ben fra paradens 442 ben.  Så stor margen mindes jeg ikke sweepet har været vundet på. Under alle omstændigheder stort tillykke til kirsten.

På paraden lå:

122 kokke
57 høner
37 gråandrikker
37 gråænder
6 troldænder
1 skeand
1 krikand

Her er lidt flere indtryk fra dagen

Julejagt i vinterklæder

Flot og klar og pivkold vinterdag med fin parade. Vi lader billederne tale i galleriet nedenfor.
På paraden lå
3 snepper
2 harer
25 fasaner
1 and
1 due

I alt 65 ben. Fido kom nærmest med 60. Tillykke.

Flot parade på tredie efterårsjagt

Ænderne snød os lidt, men det er blevet svært at snige sig ind efter løvfald. Til gengæld var der fint liv i fasansåterne og dagen bød også på regulering af Bramgæs.

Dagens sweep: 205 ben, som John kom nærmest med 213 ben. Tillykke!

Endnu en flot og lun jagtdag

Årets anden fællesjagt bød på masser af fugle, flotte efterårsfarver og rigtigt dejligt vejr.
Der lå 190 fugle på paraden:

125 fasaner
65 ænder

I alt 315 ben. Henning var tættest på med et sweep på 312. Tillykke.

Præmieredag med helt nye såter

Meget flot parade efter en fremragende præmieredag, som bød på ikke mindre end 4 nye såter.

Parade 8.20 derefter direkte til den nye såt Teglværkssøen efter ænder – stor succes. Så de klassiske 3-4 såter andehullerne, egene, Doktorbakken og Grusvænget – her var der rigtig godt gang i de to sidste.
Efter den sikre såt til andehullerne på mellemmarken – her strøg alle vildænderne mens vi gik på plads, på grund af et rådyr, der havde taget en uheldig flugt.
Så over til tre nye såter i Nylukke, hvor især den sidste leverede mange flotte fugle.

Det resulterede i en meget flot parade med:

1 dobbeltbekkasin
167 fasaner
47 gråænder
16 troldænder
I alt 231 stk. vildt eller omregnet i ben 399. Sweepet gik til Anders som havde gættet på 400. Tillykke!

Her er lidt billeder fra dagen.

Årets sidste arbejdsdag med snigpræmiere på ænder

4. september, afholdt blev der afholdt arbejdsdag med indledende skydetræning og en lille præmierejagt ved den nye sø vi har fået med i jagten. Den ligger på bagved laden.

Det blev til denne fine parade.

Sidste fællesjagt i sæson 2020-2021

Udskiftet flagstang, masser af snepper og gule ærter på udendørs restaurant. Hvad mere kan man ønske sig.

På paraden lå:
1 hare
5 snepper
17 fasaner

I alt 48 ben, præcist som Jacob havde gættet. Tillykke.

Flot frostdag med trykjagt

En meget fin dag i stigerne og i trykket, høj himmel, rimtåge over engen og sprød frost i sporet.
Der lå en sneppe og to råer på paraden. Vi lader billederne tale…

Flagstangen kunne ikke holde til Tommys blæs

Der var sus i sejlene på parolen denne julejagtmorgen. Netop som Tommy blæste “Jagt begynd” lagde konsortiets flagstang sig for et vindstød. 15 cm. forbi bagenden af Ib’s Suzuki og en meter fra en hundefører. Heldigvis kom ingen til skade.

3 såter blev afviklet på enden, dernæst hvide låge og skoven hvorefter vi indtog den sikre såt.

Dagens resultat var ret så nydeligt.

1 Hare
21 fasaner
3 ænder
2 duer

I alt 53 ben. Sweepet blev vundet med 54 ben.

Jagten 13. december

Man kan mærke at vi har haft rigtigt gang i afskydningen på de tidligere jagter, så det tynder lidt ud nu. Billedet ovenfor er resultatet efter de tre første såter.

Men alt i alt en nydelig parade, hvorpå der lå:

2 snepper – Peter C.’s første – Tillykke 🙂
33 fasaner,
6 gråænder.

PS. Hvis i har nogle billeder fra jagten, læg gerne billeder i kommentarer til indlægget.

Stadig pænt med fugle på 4 jagt

 

Jagten søndag d. 29. november bød på køligt vejr, nok vildt at ramme og en herlig skipperlabskovs.

John Larsen løb med sweepet på 192 ben.

På paraden lå:
2 snepper
79 fasaner
25 gråænder
1 krikand
2 duer

Flot og solrig dag med fint udbytte

Årets 3 jagt blev gennemført i 14 graders varme den 15. november.

Fuglene var godt flyvende og det blev en flot parade med 261 ben fordelt på:
2 snepper
108 fasaner
39 gråænder
1 skeand
1 krikand

Ib ramte sweepet spot on. Tillykke!

Repræmiere på juleaften

Sæsonens anden jagtdag var, ud over mange chancer, præget af myndighedernes corona-restriktioner, der bl.a. medførte at vi var delt op i grupper af 10 udstyret med veste så farvestrålende, at de fuldstændig udkonkurrerede fasan-kokkene. Frokosten, som bestod af Fanø Skovpavillions biksemad – med bearnaise, blev serveret i det fri i området omkring jagthytten.

Rent jagtmæssigt var der lige så stort udbytte, som under præmierejagten. Virkelig flot.

Tillykke til Tommy, som var den heldige vinder af Sweepet med et gæt på 420 ben.

På paraden lå:

1 sneppe
169 fasaner
79 ænder (75 gråænder)
i alt 419 ben.

Flot præmieredag

Pandemiens skygge kunne på ingen måde række ind over dagens præmierejagt, som blev en af de helt store i konsortiets historie. Fantastisk vejr, fine fugle, Fanefjord Skovpavillions fremragende forlorne hare, godt hundearbejde og god skydning resulterede i en parade på

171 fasaner
86 gråænder
428 ben
Anders løb med sweepet med et gæt på 426 ben – Tillykke.

 

 

Held i Hvide låge

Jeg var hertil aften heldig i Hvide låge. En pragtfuld aften, lunt og lav sol. Jeg så både smaldyr, en lille buk og en højdrægtig rå der stavrede omkring og så ud som om hun kunne sætte sine lam hvert øjeblik det skulle være.
En meget lang pürsch og kravletur på 600 meter der tog 40 min. resulterede tilsidst i en lille fin 6-ender. Ikke et stort trofæ, men en stor oplevelse og en meget dejlig aften.

Knæk og bræk!
Jesper K, 21. maj

Gaffelbukken blev til en ulig seksender!

0230! Vækkeurets infame nerveflossende hysteriske alarm, borer sig ind i min hjerne, og minder mig om, at det er 16. maj – bukketid! Vælter ud af sengen til total klargjort jagtgrej – sirligt oplagt i den rigtige rækkefølge! Minuttet efter, en tandbørste i kæften, kaffe i termokanden, og afsted. Mine forventninger er høje – jeg har nemlig brugt god tid til forberedelse. To ture i terrænet, koncentreret om Skoven Nord. Begge tårne havde jeg forkastet. For meget vind, og for mange sten i skovkanten. Derimod, havde jeg kastet min kærlighed på det vestlige hjørne ved de små graner – perfekt! Der var læ, kuglefang, fødder i jorden, og en skovkant med en del små veksler ud i det åbne. Her skyder jeg en buk, tænkte jeg optimistisk. Jeg indrettede mig i tavshed – al den stund, at jeg var alene, og at alt andet ville virke påfaldende – rygsækken blev placeret omhyggeligt. Jeg skulle jo sidde der i lang tid, troede jeg. Termokanden og kikkerten duellerede kortvarigt om den vigtigste plads – termoen vandt! Jeg havde jo trods alt godt udsyn.
Jeg satte mig på rygsækken, og indstillede min skydestok, så sigtelinjen flugtede med skovkanten. Jeg var sikker på, at kom han, kom han der! Jeg afprøvede et par gange, stillede lidt på tromlen, og satte en smule lys på kikkerten, da det egentligt var lidt dunkelt. Så røg riflen på tværs over lårene, og ventetiden begyndte!
En times tid efter drejede jeg kortvarigt hovedet til venstre, og betragtede en Hejre, der netop havde lettet fra det udpinte vandområde på marken. Da jeg igen kiggede langs skovkanten, stod han der! Præcis hvor jeg havde forudset! Beruset af egen succes, svingede jeg langsomt riflen – samtidig med at jeg afsikrede – og placerede den i skydestokkens galje. Jeg kikkede gennem kikkerten, konstaterede i et splitsekund, at det VAR en buk, huskede, hvad min gamle skydelære i Livgarden havde sagt: knuge, knuge, knuge..indtil skuddet går! Det gjorde det – og satte sig i bukken jf. lærebogen. Bukken foretog et spring frem, samtidig med, at den løftede bagkroppen unaturligt højt – som en hest, der passerer en forhindring. Godt på vej ind i dødens rolige, altomsluttende favntag, tænkte den måske – bare jeg havde været en hest! En hurtig omkringvending, og i løb ind i det høje græs i skovkanten. Ej – bare han nu ikke forsvinder i skoven – hvordan var det nu med ham der Schweiss? Græsset sitrede, og rystede unaturligt – tegn på at han ville lægge sig og forende i skovkanten. Jeg tog ladegreb, sikrede, og gik roligt hen til stedet, hvor han lå. Smuk så han ud, i sin blanding af vinterdragt og sommerjakke. Jeg betragtede ham en stund – så trak jeg kniven.
Efter en hård gåtur til bilen, kørte jeg ind til hytten. Jeg er nød til at ordne alt ved hytten, eftersom jeg bor i lejlighed i Sydhavnen. Et antal graddage på altanen ud til vejen, hvor skolebørn i snotnæsealderen går forbi, ville formentlig afstedkomme, at ordensmagten ville lægge mig i jern, og mødre ville lave opslag om det forkastelige i min dåd, og med skinger røst, berette om fordele ved en vegansk levestil. Nuvel, jeg gik igang med bukken, og netop som jeg satte gang i kniven, ankom Jesper til hytten. Han ville bedømme, om min noget mumlende melding om, at det var en seksender, var korrekt. Der var ikke meget mimik at spore – Jesper skulle have en kop te, før han kunne beslutte sig. Med en embedsmands rolige sirlighed, førte han skånsomt, men reglmæssigt, tebrevet op og ned i koppen, mens han betragtede bukken. Med smisken og leflen, forsøgte jeg at mene, at der var tale om en seksender – det var da ligetil! Af frygt for, at tebrevet, snoren og emblemet ville blive opslugt af de konstante bevægelser op og ned i koppen, mente Jesper til sidst, at den kunne gå for at være en ulig seksender! Tak – perfekt.
Det var en dejlig dag i maj, synes jeg!

Christian W.

Klar til bukkejagten

Hochsitzer og tårne blev klargjort på arbejdsdagen 9. maj. Så nu er alt op til Diana og koldblodighed på lørdag og de næste par måneder. Knæk og bræk.

Arbejdsdag 11. april aflyst

Til konsortiets medlemmer

Vi havde som bekendt planlagt arbejdsdag 11. april, hvilket vi i sagens natur bliver nødt til at aflyse.
Ny dato er 9. maj og så må vi se hvad der sker.
Hvis der er nogle af jer, der gerne vil køre ned og lave nogle småopgaver på egen hånd; så kan de bare kontakte mig.
Listen med opgaver er lang, men til gengæld udsøgt:-)).

Vi ses

Jesper

20/10 Præmierejagt med masser af vildt

Så blev det langt om længe juleaften i konsortiet.

Der var godt gang allerede i første såt ved Egene. Faktisk så meget at Jesper i fordeling af poster på Doktorbakken skelnede mellem dem der havde skudt mindre end 10 skud og vice versa.

Der kom lidt mere ro på i eftermiddagens såter, men det samlede parade var vist en af konsortiets fineste og i hvert fald den længste i det grusvejen også måtte tages i brug til de sidste 37 fugle. I alt mere end 200 stykker vildt. Jeg måtte tage kameraets panoramafunktion i brug, for at få alt med.

På paraden lå:
1 hare
66 kokke
92 høner
47 gråænder
1 krikand
1 skeand
1 taffeland

I alt 470 ben. Mogens tog sig af sweepet med et gæt på 360 ben. Tillykke!

Tak til alle – ikke mindst gruppen af hundeførere, der flittigt tog sig af efterapportering.

 

 

Ulige seksender i Hvide låge (29/6)

Kære alle

Jeg var i morges heldig at skyde en ulige 6-ender i roerne ved Hvide låge. Jeg har set ham tidligere på sæsonen, men har ikke haft heldet før nu. Idag flaskede det hele sig og efter en svær pürsch jeg trak det længste strå. Han var i dårlig stand, propfuld af svælgbremser og vejede kun 13,5 kg brækket. Så udover en god jagtoplevelse, var det fint at få ham skudt.

Knæk og bræk!
Jesper

Min første buk på Møn

For mit vedkommende startede årets bukkejagt-sæson lørdag d. 18 maj i fantastisk dejligt vejr. Jeg sad i en skydestige ved remisen ved Skoven Nord. Der var rigtigt fin aktivitet med rådyr – men desværre så jeg udelukkende råer. Men aktiviteten blandt rådyrene tydede på, at sæsonen ville blive bedre end mit første år i konsortiet. Hvilket ikke ville være så svært, da jeg endnu ikke havde haft heldet med mig i forhold til rådyrene.
Dagen efter skulle jeg indtage området omkring Andehullerne. Jeg ankom fuld af optimisme. Hvilket dog blev dæmpet noget, da det første, jeg så, var et par uidentificerede herrer med en hund, der vandrede henover det store markstykke.
Efter den vanlige klargøring valgte jeg skydetårnet ved kanalen med udsigt mod skoven. Da jeg efter et par timer kunne gøre status var resultatet: to stk. harer og et stk. ræv. Der var ingen buk at se. Jeg drog derfor rundt om hjørnet til det lukkede skydetårn over for udsætningen. Her var der helt anderledes aktivitet. Det første levende væsen, jeg så, var en jagtkollega (ikke identificeret) som kom gående oppe fra området ved de store ege. Han havde forstyrret en flot buk (seksender) som kom løbende lige mod mig og skydetårnet. Desværre var hastigheden på bukken så høj, at jeg var sikker på, at mine evner som flugtskytte ikke rakte til at forsøge et skud. Men flot så det ud.
Kort tid efter kom en rå ud fra området over mod søen og løb op mod Doktorbakken. Den blev fulgt af nok en buk, som desværre heller ikke tilbød en acceptabel skudmulighed. Så jeg kunne langsomt mærke frustrationen bygge sig op.
Så dukkede der en tredje buk op. Den viste sig at være meget samarbejdsvillig og tålmodig. Den gik stille og roligt hen foran skydetårnet og ventede, til jeg var helt klar til at skyde. Jeg satte, hvad jeg selv vurderede til at være et meget velplaceret skud. Afstanden har været omkring 30-40 m. Ikke desto mindre svingede bukken til venstre efter skuddet og løb over mod Andehullerne. Jeg var lidt forbavset, og ligeledes lidt træt af måske at skulle have en schweiss-hund på. Så jeg ventede lidt og gik derefter hen til skudstedet, hvor der var meget tydelige spor af et hjerte/lungeskud. Der var et meget bredt og tydeligt blodspor ind i den tætte bevoksning rundt om søen. Jeg fandt bukken efter få minutters eftersøgning. Den lå i et lille vandhul en 15-20 m inde i tykningen. Den havde hovedet under vand, men jeg tror ikke, at den var druknet. Selvom den ikke er blevet obduceret, er jeg overbevist om, at det var skuddet, der dræbte den. Skuddet viste sig også som ventet at være rigtigt fint placeret.
Efter en intensiv udveksling af sms’ er og billeder blev Jesper og jeg enige om, at det var en gaffelbuk. Den vejede 22 kg brækket vægt.
Meget fin oplevelse at skyde min første buk på Møn og karrierens tredje buk i alt. Jeg er kun på tredje år som jæger.

Med venlig hilsen
Jan Mathiasen

Julejagt i hængemulevejr

Bedre sent end aldrig en beretning fra årets sidste jagtdag blev afviklet i blæsende og fugtigt vejr. Der var begrænset gevinst i Marienborg-såterne, hvor der på paraden lå:
7 fasaner
13 ænder
1 due

Frank havde gættet helt korrekt på 29 ben og vandt dermed sweep’et.

Der var efterfølgende ceremoni for Sørens datter Sarit, der havde skudt sin første and.

MEN, der blev taget revanche, da Elo havde inviteret til jagt på troldænder i sin mose. Vildt mange fugle i luften, mange løb tør for patroner, men i alt 90 ænder endte på paraden.

Tak til Frank for billede.

Job done

Så har Vaps og Jesper været i rævegraven. Det slap Mikkel mindre heldigt fra.
Han skyldte også lidt efter at have stjålet en fasan fra paraden den 24/11.
Rævegraven bliver nok genbeboet hurtigt, så det er en mulighed for alle at få en spændende jagt.

Held både med vejr og vildt

Dagen startede regnfuldt, men ændrede sig hurtigt til en flot solskinsdag med masser af action i såterne. 3 om formiddagen og 4 om eftermiddagen sluttende i skoven,

På paraden lå:
2 snepper
57 fasaner
32 ænder

I alt 150 ben. Nærmeste gæt var 152 ben, hvilket gjorde både Rasmus og Tommy til dagens vindere.

Stormfuld dag med masser af vildt

Sæsonens anden fællesjagt bød på en del vind, men gennemgående tørt vejr. Mange fugle blev rejset, men det var lidt svært at få fasanerne op i den rigtige retning, Så der er også lidt til de kommende jagter.

Paraden blev dog ganske flot og der lå

2 snepper
71 fasaner
46 ænder
1 due

Det gav i alt 194 ben til sweep’et, som Jesper Nørholdt snuppede med 195 ben på en dag, hvor der også var et gæt på 193, hvorfor den subsidiære regel om at mest optimistiske gæt vinder, måtte tages i brug.

Præmierejagt i løvfaldssommeren

Årets første jagt blev afholdt i helt fantastisk vejr. Temperatur på over 20 ‘C, næsten ingen vind og masser af gang i både andehuller og remiser.

På paraden lå 83 fasaner, 73 gråænder, 7 krikænder og 1 skeand. I alt 257 ben. Sweepet blev vundet af Jesper Rønn, som havde gættet på 258 ben.

Buk i Tranemosen 17/5

Den var vel 18.30, da jeg påbegyndte en lang pürsch fra S-svinget ned til det nye tårn i Tranemosen. Vinden var ret kraftig fra vest, nærmest vinkelret på Tranemosen, så jeg tog omvejen for at sætte mindre fært.

Så sad jeg ellers et par timer i tårnet og så intet andet end en hare, der gentog samme rute over marken en times tid. Ved 21.40 tiden dukkede en jæger op på nabogrunden i sporet langs hegnet til flyvepladsen. Han listede vest på og jeg tænkte at nu røg den allersidste chance. Sad og betragtede den lave sol og pludseligt får jeg øje på et dyr, der lige er trådt ind fra kornmarken og ind på majsstykket fra vest. Op med kikkerten – jeps det er en buk og umiddelbart en fornuftig af slagsen. Den bevæger sig langsomt op mod mig og det virker på et tidspunkt som om den har fået fornemmelse af mig. Den stirrer direkte mod tårnet, men falder til ro og går så over til buskadset på den anden side af stykket ca. 80 m fra mig. Her strækker den rigtigt hals for at nå nogle højtsiddende grene. Jeg har fået lagt riflen an og da den flytter lidt på sig, er den rigtig fint på tværs til et skud. Jeg trækker vejret og er lige ved at trykke, da min telefon brummer i lommen. Den får lov at brumme (konen havde pc-problemer), men jeg skal lige have ro på det hele igen. Heldigvis er bukken helt i trance i sin spiselyst, den står om muligt bedre end før, så jeg skyder og den springer omgående over grøften og ind i skoven. Det kan blive en lang aften. Venter lidt og går så ned til buskadset, hvor den blev ramt. Der ligger lungeschweiss, så den må være rimeligt såret. Jeg begynder at lede inde i skoven – det er ved at blive mørkt. Går ud igen efter et mislykket forsøg, men kigger så grundigt på aftrykkene i den støvede jord og fornemmer hvad vej den er sprunget – og 20 m inde i skoven ligger den. En fin buk som havde gang i at sætte sine sidste takker.

Ringer til Henrik, som var ved at afslutte sin pürsch i Grusvænget og han kører ned og parkerer ved Kostervej. Heldigt for mig, da min egen bil mindst er 20 min væk i raskt trav. Tak for al hjælpen – ikke mindst med at bære dyret.

Så 17. maj er hermed kåret som min lykkedag.

I øvrigt var det ret smart med det telefonopkald – så kunne jeg præcist aflæse tidspunktet for skudafgivelse – kl. 21.00!

Efterfølgende konfererede jagtledelsen om opsatsens karakter og nåede, efter studie af close ups, frem til resultatet seksender. Min første 🙂 Jesper motiverede dette med en gammel regel om at man skal kunne hænge et lille krudthorn på takken for at den tæller.

Knæk og bræk derude!

Og skriv nogle historier – bare send dem til mig.

Jørgen

 

Klar til bukkejagt

På arbejdsdagen 6. maj, blev der knoklet med at klargøre volierer, bringe korn ud til godt op ad eftermiddagen. Her lidt billeder fra dagen, der sluttede af med at sætte 2 tårne og en stige op i tærrenet. Alle stiger er plottet ind på oversigtskortet.

 

 

27/12 – fælles julejagt

Smukt vejr var det. “Hvide låge” fik lov at hvile. Direkte til “Pyramiden”, hvor en enkelt fasan lettede og faldt.

Derefter årets første skovsåt, hvor flere snepper var i luften. Jesper fik ram på en og der var mange skud efter andre, dog uden træf.

“Andehullerne” og “Egene” bød både på pænt mange fasaner og ænder tidspunktet taget i betragtning. Til gengæld var det så som så med fugle på “Doktorbakken” og i  “Grusvænget”.

Efter et afslappet eftermiddagsprogram i “Hvide låge” og “Tranemosen” uden den store gevinst sluttede en flot dag med en pæn parade.

På paraden lå:

1 sneppe
29fasaner
18 gråænder
1 due
I alt 80 ben, som betød at sweepet gik til optimisten Bo med et bud på 81 ben.

Fællesjagt 9/12

Endnu en fremragende dag i botanikken, dog med moderat vind for en gangs skyld. Meget ihærdigt forsøg på at få lettet de sidste ænder lykkedes .. næsten. Hele flokken stak af lige som såten blev blæst af. Lidt kom der alligevel på paraden.

På paraden lå:
31 fasaner
17 gråænder
1 skeand
1 due

Den opmærksomme læser  vil måske studse over at der mangler et par fasaner på billedet af paraden. Det skyldes at vi under eftermiddagsjagten havde besøg af en fjerkrætyv, der forgreb sig på 3 af paradens kokke. Den ene fandt vi på naboens græsplæne, men de to andre er det lykkedes gerningsmanden at skjule.

Dommerduoen fandt der at var evidens for i alt 82 ben og Tommy havde gættet 85 og vandt dermed sweepet. Tillykke.

Efter “Jagt forbi” i konsortiet, fortsatte en større flok på troldandejagt, referat af denne har vi tilgode.

Fællesjagt 26/11 – Stadig over 185 ben

Dagens jagt bød på varierende vejr, men knapt så kraftig blæst som de forrige. Fasanerne var talrige, høje og flotte.

På paraden lå:
2 snepper – heraf een usynlig
2 duer
80 fasaner
22 ænder
i alt 186 ben

For en gangs skyld var det ikke en gæst, men Peter C., der løb med sweep’et med et gæt på 187 ben. Tillykke.

Vaks vaps fik has på Mikkel i kunstgraven

Der var liv i kunstgraven, da Jesper med Jack Russell terrier var på besøg i sidste uge. Som så mange gange før, trak ræven det korteste strå ved den lejlighed.
Men mon ikke snart der dukker en ny op dernede. Der mangler i hvert fald ikke ræve på området.

11/11 Endnu en jagtdag med fut i fuglene

Natten forud var der godt gang i vinden, så det lovede godt for ænderne, der dog ikke var mødt så talstærkt op, som forrige jagt, men en del kom der da på paraden – Fasanerne var stadigt talstærkt repræsenteret og Frank fik sin sneppe. En blishøne kom der på paraden – ellers et sjældent syn.

På paraden lå:

2 snepper
71 fasaner
35 ænder
1 blishøne

I alt 183 ben. Hanne (Christoffers gæst) kom nærmest i sweepet med 175 ben – Tillykke!. Det er åbenbart gæsternes år mht. sweepstake.

Her er lidt stemningsbilleder fra jagten. Læg lige mærke til hvor mange gæs der er i luften.

Herlige billeder fra en stormfuld jagtdag

John skød med andet end hagl da vi var på jagt den 29. oktober og det kom der en rigtig flot billedserie ud af.

Sus i remiserne

Der var rigtig gang i vinden, op til 20 m/sek lige fra midnat og frem til middag. Så der var lagt op til en dag med hurtige fugle.

Der var masser af vildænder i Hvide Låge, andehullerne og i mellemmarken. De to første havde vi held til at komme på plads til. I forbindelse med den sidste må der have været en mus i nabokommunen der slog en prut, for ænderne var på vingerne lige som skyttekæden skulle til at lade.

Vi havde en fin dag. Lidt vådt om formiddagen, men opklaring om eftermiddag og en fin solnedgang ved Pyramiden.

På paraden lå:

1 sneppe
26 kokke
36 høner
75 ænder

Omregnet til ben 203, som Frank ligesom sneppen ramte helt plet på i sweepet. Tillykke.

Og så var der stereo på jagtfanfarerne.

 

Juleaften med store gaver

Det blev juleaften og der var store gaver. Lunt vejr og flot afskydning.

På paraden lå:

1 sneppe
2 harer
82 kokke
110 høner
44 gråænder
4 krikænder
1 spidsand

I alt 443 ben – og minsandten ikke om Casper, nu som gæst, rendte med sweepet igen – 445 gættede han. Tillykke!

Alt i alt en fantastisk åbning på sæsonen.

Og vi var ikke ene om at juble:

Præmierejagtdag med skydetræning

Fint jagtdag, der startede på skydebane, så vi kunne banke rust af løb og skytter. Dernæst 4 såter inden den sikre.

En lidt våd formiddag blev afløst af relativt lunt tørvejr.

På paraden lå:
2 harer
8 kokke
6 høner
9 gråænder

Sweepet var dermed 45 ben, hvilket Andreas kom nærmest med 47. Tillykke!

Bukkejagt 2017

Spejden efter buk

Konsortiets riffeljægere er meget velkomne til at lægge beretninger fra bukkejagten op på vores hjemmeside; så I alle kan følge med i hvad der rører sig.

Man behøver ikke at have skudt buk for at lægge en beretning ind. Det kan jo også bare være en god oplevelse eller en spøjs historie eller noget helt tredje.

 

 

Tilføj indlæg ved at klikke på linket Lav nyt indlæg. Indlæg bedes kategoriseret som “Bukkejagt 2017” – så kommer det på forsiden.

Henvend dig til Jørgen Holmenlund, hvis du mangler et log-in.

Uge 1 – Buk på Røddinge Sø

Første uge af bukkejagten blev for mit vedkommende en stor buket af fantastiske naturoplevelser og en række bekræftelser på at der ikke mangler råvildt på konsortiets marker.

Det startede allerede på vej ned til tårnet ved grusgraven d. 16 om morgenen, hvor der stod en mindre buk på højre side på af den lille markvej der fører ned til grusgraven nordfra. Desværre stødte jeg den og den passerede på tværs af markvejen væk forbi grusgravens østside.

Herefter tog regnen til, men jeg havde da en fin oplevelse da to bukke jagtede hinanden helt ovre fra Doktorbakken og ned til grusgraven – fuld fart forbi mig i tårnet og tilbage til doktorbakken. Scenen gentog sig, dog drog de øst om grusgraven. Våd morgen, men herligt at se liv.

Næste chance var onsdag aften (17/5) i Tranemosen. Her var der let vind fra sydøst og jeg gik ind langs kanalen oppe fra Vigenvej omkring kl. 18. På vej ned spottede jeg en ræv, der spankulerede langs skovens kant. Jeg kom op i stigen og begyndte at finde fornuftige skydestillinger. Lige som jeg var kommet i gang med øvelserne dukkede der en mindre buk op til højre for mig, ca. 50 m afstand. Jeg kunne ikke umiddelbart bedømme dens opsats da den var ivrig med at feje ind mod krattet. Da den endeligt holdt op drejede den hurtigt ind i bevoksningen igen. Fint tænkte jeg – den kommer ud igen, men nej. Til gengæld kom der en ræv fra samme retning, som den jeg så tidligere og den satte sig på marken lige ud for mig. Den haltede, så det var fristende at hjælpe den af dage. Den gik lidt videre og så var det tydeligt at den fik fært hvorefter den humpede det bedste den havde lært tilbage i krattet. Der dukkede derefter et rævepar op adskillige gange i timerne frem til lukketid. Og lige da dukkede der en stor buk op fra skoven helt nede i skellet mod øst. Alt for langt væk til sikkert skud. Den forsvandt ind i krattet i skellet. Da jeg gik ud, opdagede jeg at den gik og græssede helt nede i hjørnet. Resten af aftenen gjorde mig mange gode tanker om et rendezvous næste morgen.

Næste morgen overvejede jeg først at gå ind samme vej som aftenen før, men ombestemte mig og gik fra ind langs kanalen fra Kostervej. Jeg listede mig over hegnet og ind i det hjørne af marken jeg havde set bukken aftenen før. Der var intet at se. Jo masser af fod som passede godt på det jeg havde set aftenen før. Jeg listede langs hegnet en 100 m op langs majsstykket. Her lænede jeg riflen op af skydestokken og satte mig på et stykke plastik. Her tænkte jeg at jeg ville afvente en evt. tilsynekomst fra skoven bag mig. Men jeg havde ikke siddet længe før der spankulerede en buk oppe fra hjørnet ved flyvepladsen og den bevægede sig hurtigt ned mod mig og stoppede op en 60-80 m fra mig. Jeg turde ikke rejse mig, da jeg var sikker på at den ville sætte afsted. Jeg fik fat i riflen uden at skramle for meget og lagde an, men kunne ikke få ro i siddende stilling ligesom jeg ikke brød mig om skydevinklen. En stor gaffelbuk med kraftig sætning – kunne meget vel være den fra aftenen før. Den virkede ret uforstyrret, så jeg ville prøve at få skydestokken i stilling og vendte mig derfor om. Så blev bukken ret interesseret i det underlige træ og jeg måtte lide den tort at blive pürschet af bukken. Jeg forsøgte at vende mig igen. Så fik den fært og brød sig slet ikke om situationen – afsted i sprint mod vest. Det var garanteret den buk Jesper skød torsdag aften samme sted.

Fredag aften var jeg pürschet ind fra grusbunken til bagsiden af remisen, hvor jeg ville sidde i skellet. Jeg havde knapt sat mig før en buk smælede bag mig og så kunne jeg nyde synet af dens bagdel i flugt.

Søndag aften havde jeg en aftale om at være i Kastrup 23.45 hvor min kone kom hjem efter dametur til Paris. Jeg havde haft en fantastisk weekend hos venner på Møn og havde lidt svært ved at komme afsted fra det gode selskab og et godt afslutningsmåltid. En kort tur på Røddinge Sø kunne jeg vel nå. Jeg havde dog ikke store forhåbninger, da vinden stod i nordvest – noget nær den værste retning i det område. Bilen blev parkeret i skovåbningen efter Flyverbom. Jeg liste ind af stien i skellet mellem område 2 og 3. Den er godt nok kørt op på grund af skovning.  Lige før jeg kom ned i sydenden ved vejen tror jeg at jeg hørte skridt fra en buk, men så intet – men heller ingen smælen. Min plan var egentlig at gå tilbage til bilen ad den lille skovvej mellem skellet og selve Røddinge sø, men det var blevet så tæt på solnedgang at jeg i stedet ville bevæge mig i skovkanten mod søen. Næppe havde jeg gået 30 m fra udgangen af skoven til der stod en buk på en 40m afstand og essede. En gaffelbuk, men stadig i bast – i øvrigt ikke den eneste jeg har set i første uge, de er sent på den – jeg glemte lige tiden og foldede skydestokken ud og lagde an uden at bukken tog særlig notits. Og så lå den der. Skuddet blev afgivet mindre end 25 m fra det sted jeg skød min første buk, så der er noget med mig og Røddinge sø.

Nu var gode dyr rådne rent tidsmæssigt, så jeg fik travlt med at komme op til jagthytten og få dyret brækket. Heldigvis var Kirsten ikke langt borte og kørte beredvilligt op til hytten og lyste, fotograferede og smurte mig i myggebalsam. Mogens kom få minutter efter til hytten. Han havde også skudt en buk og kunne lige hjælpe med et par fif i brækningen. Så der var gang i hytten. Og heldigvis var flyet fra Paris forsinket en halv time…

Tak for en god uge.

Bukken vejede 15,5 kg brækket.

 

Nu er der ledig plads til ræv i kunstgraven

Køen til kunstgraven blev endnu en gang reduceret, da Jesper og Johns kvikke Jack Russell var på besøg fredag d. 10. februar.

2016/17 Finalejagt 29. januar

Udsigten var isslag og omslag til regnvejr. Men det blev hurtigt tørvejr og vi fik en fin formiddag hvor vi nåede 8 såter inden frokost, vittigheder og generalforsamling.

På paraden lå:
2 snepper
1 ræv
7 fasankokke
1 due

I alt 25 ben. Jeg husker ikke hvem der løb med sweepet.

Mikkel vogtede fasaner


Årets næstsidste jagt bød på høj flot januarvejr med en smuk morgenrim over engene.

På paraden lå
1 ræv (han)
12 fasaner
1 due

I alt 31 ben, som betød at Edmund vandt puljen for nærmeste og mest optimistiske bud – 32 ben. Tillykke.

Fællesjagt 26/11 – Sneppen faldt – men desværre ikke leveret


Det blev atter en meget fin jagtdag. Vi blev blæst godt igennem.

På paraden lå:
5 snepper
40 kokke
29 høner
15 gråænder
1 troldand
1 krikand
4 duer

I alt 173 ben

Jørgen Holmenlund vandt Sweep’et med gæt på 175 ben.

Det var tæt på at der var ramt plet, for John havde skudt sin første sneppe (jeg så det selv) – men trods ihærdig søgen, som det ses på følgende billede, blev den ikke leveret. Så John har ceremoni til gode.

Her er lidt flere billeder fra jagten. Tak til Hans Frederik.

14/11 Høj og flot novembersøndag med sneppedebut

Tillykke til Dag!

På dagens parade lå:
2 snepper
50 fasankokke
33 fasanhøner
34 gråænder
7 krikænder

I alt 211 ben

Det kunne nemt have blevet til mere, men det var skydningen ikke til.

Helge vandt Sweepet med 210 hvilket vist var dagens mest optimistiske bud.

Så begynder kunstgravene at tjene sig ind

Én mindre Mikkel til at gnaske i fasanerne.
Den første sne og kulde plejer altid at være god til rævejagt:-)).

 

Sus i remiserne – fællesjagt 29/10

Der var klart vejr, frisk vind og masser af flyvelyst i både ænder og fasaner. Det største var nok den formation af krikænder der recognoserede ind over andehullet i midtermarken, mens vi bevægede os ind mod remisen.  Og minsandten om de ikke besluttede sig for at tage ophold lige før vi stod tæt inde ved majsen.

Dagens parade

Sneppe: 2
Ræv: 1
Hare: 1
Kok: 52
Høne: 35And: 50

Sweepet var 240 ben. Søren vandt med budet 243 – Tillykke!

Liv i remiserne

Jesper havde “advaret” om at det kunne blive en heftig dag. Og det blev det. En flot og relativt vindstille efterårsdag efter et døgn med masser af vind. Ænderne var lidt fraværende, til gengæld masser af fasaner. Snepperne var også ankommet.
Hundene og deres førere var virkeligt på overarbejde, som det også fremgår af billederne.

På paraden lå:
3 snepper
1 hare
94 kokke
64 høner
11 ænder

I alt 337 ben
Casper havde sweep’et 351 ben – det næsthøjeste bud og det som var tættest – som Casper siger: Stol på Jesper.

Flot præmierejagtdag

1. oktober – tæt på 20 grader og højt flot solskin – bedre kunne efterårsjagten næppe indledes. Der var masser af vildt, selv om vi ikke tog “hul” på udsætningerne.

På paraden lå:
2 harer
17 kokke
10 høner
20 gråænder

Sweepet var dermed 82 ben, hvilket Henrik og Kirsten begge kom nærmest med 70 ben. Tillykke!

Ny Facebook gruppe Jagtkonsortiet Gammel Dyrehave

Nu er Facebook jo på vej til Fyn, så nu forsøger vi at tage dette medies muligheder i brug. Der er oprettet en facebook gruppe “Jagtkonsortiet Gammel Dyrehave”.

Fra gruppen kan man oprette begivenheder, hvilket for eksempel kan bruges hvis du vil på frijagt og står og mangler makkere.

Hvis du er facebook medlem kan du sende mig, eller Bo Hasseriis en e-mail (personlig besked) på facebook og du vil derefter blive oprettet som medlem af gruppen.

Gruppen er hemmelig, så det er alene medlemmer, der kan se hvem der er medlemmer og hvad der kommunikeres.

7/7 – 06:20 – Zone 2 Skoven Syd – af Dag Flemmer

D. 6/7 sad jeg i den nye stige i zone 2 i det ryddede/fældede område. Ca. tre kvarter før solnedgang så et dyr jeg først troede var en rå. Jeg observerede den i lang tid, og kom i tvivl om det var en knopbuk, da jeg mente jeg kunne se noget mellem ørerne. Jeg kunne ikke se pensel eller skørt for vegetationen, så jeg var ikke sikker. Da solen gik ned valgte jeg at liste ned, så den ikke ville komme tæt på og opdage mig/lugte mig. Forhåbentligt ville jeg få chancen næste dag.

D. 7/7 sad jeg der før solopgang, og ca. kl. 5.20 kom råen/knopbukken frem igen. Jeg kiggede på den i ca. 40 min. hvor den af og til hoppede ned i afvandingskanalen og forsvandt fra syne, men jeg fik aldrig mulighed for at se pensel eller skørt. Kl. 6 – mens jeg kiggede på dyret i kikkerten – hørte jeg en lyd under/bag mig. Jeg kiggede ned, og så en stor og flot gaffelbuk komme ud af skoven. Den gik under mig, og hoppede ned i afvandingskanalen. Jeg løftede riflen, og skulle til at gøre klar. Gaffelbukken kom dog hurtigt op igen, og da jeg afsikrede hørte den mig. Den satte i spring, og løb direkte ud til råen/knopbukken. De fik begge et chok, og gaffelbukken vendte rundt og løb tilbage til skoven. Råen/knopbukken løb lidt rundt om sig selv, men stoppede hurtigt op og stod og sikrede mod hvor gaffelbukken løb hen.

Der gik yderligere 20 minutter før dyret kom fri at vegetationen og viste side og bagende. Jeg så en pensel og intet skørt. Denne gang havde jeg ikke bukkefeber (tror alt min adrenalin var blevet brændt af i den forgangne time), og jeg tog hurtigt skuddet. Bukken lagde sig hvor den blevet ramt. Skuddet sad i hjerte og lunger.

Da jeg kom frem var jeg overrasket over hvor lille den var. Den viste sig at veje 13 kg. brækket. Den var fuld af svælgbremser, og jeg fandt parasitter på milt og lever. Jeg tænker det kan forklare bukkens skravlede stand. Organerne er afleveret til analyse på DTU

7/6 – 05:17 – Zone 1 Skoven Nord – af Dag Flemmer

D. 7/6. sad jeg før solopgang i stålstigen i zone 1 på hjørnet af skoven ved udsætningen. Jeg havde set en buk samme sted to gange før, og havde en idé om at den gik inde i udsætningen. Jeg ville have siddet der aftenen før, men det blæste meget, så træet stigen stod op af rykkede frem og tilbage, og jeg ville ikke turde tage et skud derfra. Kl. 5.15 kommer bukken frem. Jeg får (igen) kraftig bukkefeber, og tager et par minutter og prøver at få styr på åndedrættet. Skuddet går, og bukken falder på stedet. Kuglen er gået gennem lungerne.

Bukken var en ulige gaffel, og vejede 15 kg. brækket.

3/6 – 20:30 – Zone 4 ved Remisen – af Mogens L. Thanning

Jeg observerer bukken fra bagkanten af marken med cirka 500 meter ned til remissen på mark 3, som grænser på til Tranemosen, hvor jeg holder parkeret.
Derefter pürscher jeg ned til remissen og sætter mig i kanten af marken længst over mod Tranemosen på grund af vinden, som kommer fra Øst på det tidspunkt!
Der går cirka en time til der kommer en buk ud af remissen og lister i modsat retning af hvor jeg sidder, dvs. hen mod den lille åbning i hegnet over mod mark 2. PyHa!
Jeg regner egentlig ikke med at komme til skud, da bukken er på vej væk, men den stopper pludselig op og drejer sig lidt, så den står med siden til. Da det skal gå lidt tjept, bliver skuddet rykket en smule af på ca. 120m og sidder derfor lidt højt i ryggen over hjerteregionen, men bukken går ned med det samme og spjætter lidt med benene.
Bukken er fin gaffelbuk og bliver nedlagt kl. 20,30 i et skud, og vejer 16 kg brækket. Derefter gåtur med alt udstyret og en buk på nakken hele vejen over til Tranemosen for at hente bilen.

Alt smurt ind i blod og bukkehår – men hvad gør man ikke for at få en buk?

18/5 – 13:45 Zone 1 – Pyramidemarken – af Dag Flemmer

Onsdag d. 18/5 sad jeg i område 1 i stålstigen ved udsætningen. Tak til Henning for lån af området.

Kl 13.45 kommer en buk fra remissen og bevæger sig over marken mod skoven. Jeg håber den vil stoppe op hvilket dog ikke sker, og inden den forsvinder ind i skoven, vælger jeg at tage skuddet. Det resulterer i et tapskud, hvorfor jeg efterfølgende må afslutte med fangstskud. Til trods for det er et tapskud, lægger bukken sig ikke i skuddet, men fortsætter ca. 50 m. før den lægger sig.

Bukken var en ulige seksender på 18 kg. brækket vægt.

Ved afkogning finder jeg et kranie med tegn på at bukken havde en smule ondt i hovedet:

 • Over venstre øje findes bule/udposning af kranie med hul i. Antages at være fra en tidlig infektion eller evt. traume.
 • Stort hul i en af de forreste tænder i undermund. Tand er desuden flækket og blå, og nerven antages at være død.
 • 2 flækkede tænder i venstre side. Den ene bagerste tand i undermund, den anden 3. forreste tand i overmund.
 • Deforme mandibulære kondyler (strukturer på kæbe der hæfter på kranie). Umiddelbart antager jeg, at det er en reaktion på de flækkede tænder, så der kun tygges med højre side.

Skulle nogen have en forklaring mht. skudreaktion (manglende fald ved tapskud) og fundne strukturer, hører jeg meget gerne fra jer.

 

Bukkemorgen 5:15, Skyttens hul – Af Mogens Thanning

16. maj fik jeg endelig en buk og oven i købet en seksender – 19kg brækket – på premieredagen.Bukken blev nedlagt kl. 05:15 fra hegnet mellem mark 1 og 2 på område 4 ved ”skyttens hul”.

Lørdag den 14. maj kører jeg mod Møn kl. 3 om morgenen med ankomst 04:20. Idet jeg parkerer over for mark 1 på område 4, ser jeg straks et dyr med skråtstillet hoved ud for remisen. Den har selvfølgelig set mig!  Efter at have parkeret bag bygningen, går jeg forsigtigt frem og konstaterer at dyret er væk, hvorefter jeg går en tur i Gammel Dyrehave og møder en del vildt undervejs, herunder en smældende buk som jeg spotter med kikkerten inde mellem træerne på Nylukke siden – herligt syn 🙂 Ved 9-tiden returnerer jeg til mark 1 på område 4 ved Marienborgvej og observerer med kikkerten et dyr ligge og rulle rundt foran ”skyttens hul”, som er en lille bevoksning for enden af marken. Afstanden er ca. 500 m., så jeg kan ikke se om det er en buk?

16. maj om morgenen står Jacob og jeg tidligt op i jagthytten, hvor vi har overnattet for at komme tidligt ud. Jeg kan ikke slippe tanken om det rullende dyr i solen foran bevoksningen, og går derfor ind fra bagsiden af marken og pürscher langsomt frem langs hegnet for at komme ind fra bagsiden af bevoksningen. Ved selve bevoksningen går jeg meget langsomt frem og slipper – godt hjulpet af en let vind – rimelig lydløst rundt om bevoksningen og passerer stedet samt den lille passage ind i bevoksningen, hvor jeg så dyret. Jeg går ca. 40 meter ned mod Marienborgvej og sætter mig ind i hegnet på min stol, placerer skydestokken, og fjerner et par generende grene med kniven. Det larmer lidt, så jeg tænker, at chancen nok er forpasset! Efter ca. ½ time kommer der en buk ud af bevoksningen og kigger med det samme i min retning. Jeg kigger langsomt ned, så kasketklappen skjuler ansigtet, hvorefter bukken begynder at esse stort set lige foran mig – et fantastisk syn da jeg langsomt kigger op! Jeg lægger riflen på stativet, hvorefter dyret kigger op meget hurtigt og sikrer direkte i min retning, så jeg igen må tage kasketklappen i anvendelse. Da den igen står og esser videre kigger jeg langsomt op og tager sigte, og trykker af uden høreværn, da jeg er nervøs for, at den vil tage flugten, hvis jeg skal nå at få dem på inden jeg skyder.

De 500 meter fra enden af marken og ned til Marienborgvej bliver tilbagelagt med dyret over skulderen, riffel, skydestok og stol, hvilket selvfølgelig gav varmen, men var umagen og det hele værd…

En virkelig god jagtoplevelse.

Knæk og bræk.

Mogens Thanning

17-18/5 Grusvænget – Af Bo Hasseriis

Den 17 og 18 var jeg på jagt i Nylukke. Tak til Jacob, der lånte mig zone 2 ved Andehullet.
Jeg tror jeg var rundt i stort set alle kroge af Nylukke den 17. Og i løbet af 7 timers jagt, med en masse anstand lagt ind passende steder, så jeg kun 2 råer. Den ene kom frem 15-20 meter fra mig, men fik fært og forsvandt. Det lød til der var mere end en, men jeg kan ikke være sikker.
På vej tilbage, var der et par dyr, der essede på marken mellem zone 2 og Gammel Dyrehave. Det var råer begge to, men der var mere liv at høre, og der var liv inde i Dyrehaven.
Jesper Kronborg, Dag og jeg fik en kop kaffe i hytten, inden sengetid. Tidligt op onsdag den 18, og jeg var ude af hytten kvart over fire.
Jeg havde besluttet mig for at vente på marken mellem Nylukke og Gammel Dyrehave. På vej derned kom en meget flot rød sommerbuk spankulerende op mod mig i et af sprøjtesporene. Igen, det er svært at synke helt ned i jorden, men jeg må ha’ gjort det godt, for den gik forbi mig, rundt om mig og ud igen, mens den ind i mellem tog et par hop af ren livsglæde! Det betød til gengæld at jeg nu var lidt for sent på den, så fik gået og kravlet de sidste meter ned til de store balder på engen, hvor jeg tog position. Jeg har stået der et kvarters tid da den samme rå som før begyndte at trække ned til mig. Et hurtigt blik på uret – 2 minutter i skydetid. Og et tjek til højre, hvor der kom endnu en rå ud. Den gik ud på engen, og gik i gang med at esse. Et par minutter mere, og råen var trukket over i skrubbet, og en buk kom ud til højre. Hurtigt blik i kikkerten, og den så fin ud. Den fik lige lov at gå tyve skridt til hvor den så sikrede – og døde kl 05:03.
Det er en meget flot buk, uregelmæssigt sat op, men flot stor opsats! 19 kilo brækket. Og i det hele taget en meget flot buk. Og en meget stor tilfredstillelse, når man lægger en plan og den holder. Råvildt har det med at ødelægge selv den bedste planlægning.

16/5 – 06:25, Gl. Dyrehave, Skoven Sydøst – Af Bo Hasseriis

Jeg startede premiere morgenen inde på den nye stige, der er sat op inde i midten af zone 2 – altså, der hvor der er blevet ryddet en masse træer. Kort efter skydetid kom der en lille buk frem til højre for stigen. Men den valgte at kravle rundt nede i den drænkanal der går, og der kom aldrig en rigtig chance for at få anlæg på den.
Til sidst blev den urolig og hoppede væk. Der var klokken lidt i 6, og der var ikke meget liv, så jeg valgte at pursche ned mellem zone 2 og 3, så jeg kunne komme ned i modvind. Temperaturen var blevet lidt højere, solen var kommet op, og det var i det hele taget blevet nogenlunde godt vejr. Jeg purschede ind af en af de smalle stier, og ca 150 meter inde spankulerede en rå frem foran mig. Det er svært at synke i jorden, men gjorde mit bedste, og lige efter råen kom der en lille buk frem. Jeg nåede lige at se den i sigtekikkerten, så trådte den tilbage. Anden gang den kom frem fik den ikke lov at stå særligt længe. 13 kilo brækket, stadig i bast.

Sådan ser man ud i skoven på premieredagen!

Gåsejagt med vandgang

Langt om længe kan vi vise dramaet fra fællesjagten 9. januar, hvor webmasteren fik underafkølet underlivet under en vandgang i kanalen. Et fortvivlet forsøg på at liste ind på en flok gæs, der i øvrigt ikke havde til sinds at lette i skytternes retning.

Så skete det …………

Onsdag den 27. maj skød jeg kl. ca. 20.50 mit første rådyr – en smuk gaffelbuk i område 2 i Gl. Dyrehave.

Med mig var Jesper, der velvilligt havde tilbudt at “coache” mig ifbm. med jagten – så vi mødes kl. 19.00 på P-pladsen ved Hvide Låge, hvorfra vi gik til område 2.

Vi fandt et godt sted at starte og ganske, ganske langsomt pürschede vi igennem området, dvs. ca. 300 m på en lille time. Pludselig var den der, men desværre fik den efter et stykke tid færten af os og begyndte at “bøve” ganske højlydt og i en rum tid. Da vi efterhånden følte, at den havde ødelagt for meget for os besluttede vi os for at se om vi kunne “fange” den på anden side af området. Som sagt som gjort og pludselig var den der, et fint stykke råvildt – eller måske en helt anden – der fredeligt stod og essede i skovkanten op mod område 3. Jeg fik hurtigt skydestokken placeret og riflen på plads og på ca. 100 m afstand ramte kuglen så præcist at dyret var dødt før jeg næsten selv kunne registrere lyden fra skuddet.

En skøn aften både vejr- som jagtmæssigt.

Med ønsket om “knæk og bræk” til alle // John

PS/ En tak til Jacob for at jeg (Jacob havde karantæne) kunne overtage hans område og til Jesper for en super forårsjagtaften med meget læring.

FullSizeRender

En buk mindre i Nylukke

Kære allesammen.

Fredag morgen lykkedes det endeligt for mig at nedlægge en gaffelbuk (næsten en ulige 5 ender…)

Jeg sad på hochsitzen, såt 1 fra solopgang og nød i ca et kvarter en rå, der essede. Vejret var perfekt. sol og næsten ingen vind. Da råen gik ind i skoven, fik jeg øje på hovedet af en buk, som essede i højt græs ca 225 m fra mig.
Efter ca. 3 kvarter kom bukken pludselig på skudhold efter jeg ikke kunne se den i ca. 5 minutter p.g.a. det høje græs. Den kom luntene på tværs af mig på ca. 60 m afstand og jeg fik nedlagt den i et skud. Den lagde sig på stedet.

En tak til Jesper, som kom og hjalp mig med gode råd samt at bære det vel ca. 15-16 kg. tunge dyr.

Bukken er blevet parteret her til morgen og ligger nu i min fryser.

IMG_1384

Jeg er nu på pause og ønsker jer alle god jagt.

Knæk og bræk

Bedste hilsener

Hans Frederik Carøe

Buk i Tranemosen, 17. maj om morgenen

Da vi var nede på den først arbejdsdag var jeg jo ude og se mig om i de forskellige områder…. Jeg synes der havde været lige lovligt stille ;-( men hen sidst på efter middagen var jeg kommet hen til område 5 og havde fået sat mig ned på kanten af marken midt der hvor der skulle sås majs… Der var to andre jægere i området og med et kommer denne fine buk ud af skoven / bevoksningen og løber lidt ud på marken…
IMG_5942
Og jeg synes selv han ser ganske fin og flot ud… Og den ville jeg da gerne havde med hjem på sigt…

Efter en meget skuffende oplevelse som jeg ikke vil fortælle om her men straks gå videre til søndag den 17 om morgen… Jeg havde sovet i hytten og kl 0400 havde jeg smurt mig lidt mad til at tage med ud pakket sammen og stod lidt og så op i himlen og de mange skyer og tænkte hvor man satte bilen bedst… Det blev til at jeg satte bilen på den P-Plads helt oppe mod nord og gik ind på marken og hen til den store drængrøft / afvandingsrende 😉 Kl 05:04 luskede jeg syd over… Da jeg er kommet op midt i skovområdet ser jeg en rå gå og græsse på vores side af grøften og vælger at trække mig tilbage og gå ind midt i stykket på jagt efter om der ikke var en buk også…. Men der er intet der bevæger sig… Jeg hører ikke at jeg støder noget og cirkler noget rundt… Der kommer et par hagl byer ind over og kl 7 sætter jeg mig i afvandningsgrøften og spiser min mad…. Lidt efter lyder der et skud fra naboen og jeg tænker øv så fik jeg alligevel trykket den ind til dem… Jeg vælger så at gå op mod vejen langs grøften… Da jeg har gået 3 skridt hører jeg en buk gø ganske kort og det lyder til den er i grøften mellem mig og vejen og da vinden er helt rigtigt for mig sniger jeg mig frem… Og da jeg er lidt over halvvejs opdager jeg to øre der bevæger sig længere fremme jeg bakker hurtigt 2 meter og kommer helt ned og side og får foldet min 3 benet stol ud og lagt riflen op… Nu hvor jeg ved hvor den ligger kan jeg se toppen af opsatsen og de to ører bevæge sig… Jeg kan se at jeg stadig har kuglefang inden vejen og nu er det jo bare at vente og håbe at han snart rejser sig… Og med et står han op… Men med fronten til mig og gør et par gange og så drejer han sig så jeg får hans højre side til og jeg afgiver skuddet og han vælter omkuld.. Og den ligger…
IMG_0940
Jeg havde til denne bukkejagt valgt at tage min Schults & Larsen 308 W. med lyddæmper da jeg lige havde 4 patroner tilbage af Lapua Mega 12 gram… Det at vi må skyde med lyddæmper er jeg rigtig glad for synes det er dejligt at skyde uden det høje knald.. Og så er rekylen jo også næsten væk…
IMG_0944

Tak for en rigtig dejlig dag i område 5.

Hilsen ATA

Anders Tingvad Aschengreen.

Flot buk i Grusvænget

Efter de første par dage med kulde og blæst var det 20/5 en lun og vindstille aften. Jeg havde set flere bukke både før præmieren og på de første par ture efter 16/5, så forventerningerne var absolut i top. Jeg havde derfor fyldt lommerne med kiks, chokolade og thermokande til en lang aften..
Efter kort tids pürsch zone 1 i Nylukke får jeg dog øje på en rå der ligger i det høje græs og tygger drøv. Jeg observerer hende et kvarters tid og pludselig kommer bukken ind i lysningen fra skoven. Kl er kun 19.00. Han er det meste af tiden skjult bag buske og små træer. Så da han pludselig er fri og stiller sig op med siden til holder jeg prompte højt og fremme på boven, (så han ikke skal løbe for langt). Det resulterede i knald og fald på stedet -herligt.
Aftenen er endnu ung, så jeg benytter chancen til at nyde det gode vejr og den gode oplevelse med den medbragte proviant, tage lidt billeder -og udskyde den lange slæbetur ud til bilen.
Han vejede 18,5 kg brækket, så det var noget af en tur hjem. Men som en klog mand en gang har sagt. Der er nu ikke nogen bedre måde at gå mange km på, end slæbende på en stærk buk.

Bh
Jesper Rønn Kristiansen

unnamed

Min første buk, 20. maj 2015 kl. 18:00

Efter to tidligere ture til Gl. Dyrehave i noget ustadigt vejr, var forventningerne (igen) skruet godt i vejret, med udsigten til opklaring og svag vind fra syd/syd-vest. Jeg gik i skovbrynet på såt 1, hvor også en anden jæger havde været tilsmilet af Diana tidligere på dagen, og kom frem til stigen ud for remisen på marken kl. 17:30.

Efter blot at have siddet der en halv times tid, så jeg en flot seksender løbe rundt på den vestlige del af marken. Betaget af synet overvejede jeg kort at hoppe ned fra stigen, og pürsche mig vestover. Da jeg så vendte hovedet, kom der imidlertid også en fin (ulige) gaffelbuk til syne på den østlige side af remisen. Den spiste lidt fra træerne, og mens jeg endnu havde den i kikkerten, listede den ud på marken.

Jeg satte fingeren på aftrækkeren, og med en afstand på ca. 100 m, faldt den øjeblikkeligt til jorden, da skuddet gik.
IMG_0172
Det var næsten uvirkeligt, måneders forberedelse og spænding, og nu lå den blot og ventede på at blive
samlet op. SMS’er afgik til de nærmeste, og Mogens kom heldigvis forbi og forevigede øjeblikket. Synligt glad, som i måske kan se.

En stor dag, og en fantastisk oplevelse!

Knæk & Bræk

MH Jacob

IMG_0188

17. maj en festdag for andre end nordmænd

Lørdag aften var min anden tur i år, denne gang på Røddinge Sø. Kl. 19.30 sad jeg mig i hochsitzet. Det var en skøn aften. Fuld klar himmel. Fantastisk view over landskabet og der var masser af liv i vådområderne. Det ser ud til at gravænderne er pjattet med stedet, jeg så flere småflokke. I takt med at solen dalede kom mere af området i skygge og frøernes kvækken blev mere og mere tydelig.

Ca. et kvarter før solnedgang løb to dyr ud fra min høre side af skoven omkring 100 m fra hvor jeg sad. De pilede afsted og standsede så brat op. Alt for langt væk til at jeg ville forsøge at lægge an til skydning. I kikkerten var det tydeligt, at der var tale om en rå og en buk. Bukken begyndte at lave nogle små spring ind mod skoven, standsede op, åd og sprang lidt igen.

Efterhånden var den indenfor skudafstand og ved at være så tæt på skoven, at jeg havde svært ved at dreje meget mere mod højre. Bukken virkede rolig, men sikrede hele tiden. Og i et nu stod den perfekt på kornet og jeg tog beslutningen og skød. Det var mit første skud mod en buk, så det hele gik i slow motion. Jeg hørte drønet – ekkoet – så røgen og kiggede straks efter om han løb, men jeg kunne ikke se ham. Repeterede. Nøj hvor hjertet dunkede.

Efter 4 minutters tid, måtte jeg ned og se hvad der var sket. Ud i det høje græs og lede. Jeg kunne ikke finde den, der hvor jeg regnede med, at den skulle ligge, men jeg må have gået en lidt forkert vinkel. Jeg spejdede rundt og tænkte – å nej, nu skal jeg til at have hund på, men fik så øje på en rundkreds hvor græsset havde lagt sig – og der lå den. Fantastisk. Og hold da op hvor jeg begyndte at ryste. Jeg måtte have luft og tænkte at jeg ville ringe til Jesper og berette om situationen – og jeg kunne nærmest ikke betjene telefonen. Det første foto er da også temmelig rystet og telefonens kamera var for elendigt i tusmørket.

Heldigvis fik jeg lidt ro på oppe ved bilen og fik fat på Jesper, som var super hjælpsom med at køre fra Bogø for guide mig i brækningen. Og hvor jeg kampsved. Tusind tak Jesper.

Sikke et kick.

Schweisshundeførere

Anskydninger:

Hvis uheldet skulle være ude er proceduren følgende:

  Man ringer straks til en autoriseret schweisshundefører  ( liste ligger i hytten eller nedenstående telefonnummer),

  Derefter ringer man til Jesper eller Henrik i nævnte rækkefølge. Vi sørger for at informere evt. nabokonsortier,

  Når schweisshundeføreren er kommet frem eftersøges med det samme uanset om man har fået kontakt med Jesper eller Henrik,

  Man krydser kun grænsen til nabokonsortier/naboarealer i selskab med schweisshundeføreren,

  Når eftersøgningen er slut ringer man besked uanset udfaldet,

  Ved rene forbiskud ringes der ligeledes besked, således at vi har styr på alle skudafgivelser.

Lidt råd og tips.

Inden hundeføreren kommer frem, er det altid en god ide at have afmærket stedet hvorfra man afgav skud samt det sted, hvor dyret stod, da det blev ramt. Man kan her bruge grene, skydestok, sin hat eller andet idet det gælder om at afmærke stedet så hurtigt som muligt, mens man har det frisk i erindring og lysforholdene kan have ændret sig meget når hundeføreren endelig ankommer. Ligeledes er det en god ide at afmærke eventuel schweiss, som er af stor vigtighed for hundeføreren og endelig er det vigtigt at have bemærket eventuelle skudtegn på dyret da det blev ramt; sprang det lige op i vejret ?, sparkede det bagud med benene ?, krummede det sig sammen ?, gik det ned som ramt af lynet for derefter at rejse og løbe væk ? osv osv.

Hvis der ikke er tydelig schweiss; undgå da at færdes for meget i området idet det vil besværliggøre hundens senere arbejde.

Uddrag af Schweissregister:

  Jens Rasmussen 55 98 58 70,

  Niels Christophersen 51 21 44 82,

  Bo Christensen 60 19 03 75

  Rune Rübner-Petersen 54 85 09 78 / 40 31 42 21

I øvrigt henvises til Schweiss-registret