Min første buk på Møn

For mit vedkommende startede årets bukkejagt-sæson lørdag d. 18 maj i fantastisk dejligt vejr. Jeg sad i en skydestige ved remisen ved Skoven Nord. Der var rigtigt fin aktivitet med rådyr – men desværre så jeg udelukkende råer. Men aktiviteten blandt rådyrene tydede på, at sæsonen ville blive bedre end mit første år i konsortiet. Hvilket ikke ville være så svært, da jeg endnu ikke havde haft heldet med mig i forhold til rådyrene.
Dagen efter skulle jeg indtage området omkring Andehullerne. Jeg ankom fuld af optimisme. Hvilket dog blev dæmpet noget, da det første, jeg så, var et par uidentificerede herrer med en hund, der vandrede henover det store markstykke.
Efter den vanlige klargøring valgte jeg skydetårnet ved kanalen med udsigt mod skoven. Da jeg efter et par timer kunne gøre status var resultatet: to stk. harer og et stk. ræv. Der var ingen buk at se. Jeg drog derfor rundt om hjørnet til det lukkede skydetårn over for udsætningen. Her var der helt anderledes aktivitet. Det første levende væsen, jeg så, var en jagtkollega (ikke identificeret) som kom gående oppe fra området ved de store ege. Han havde forstyrret en flot buk (seksender) som kom løbende lige mod mig og skydetårnet. Desværre var hastigheden på bukken så høj, at jeg var sikker på, at mine evner som flugtskytte ikke rakte til at forsøge et skud. Men flot så det ud.
Kort tid efter kom en rå ud fra området over mod søen og løb op mod Doktorbakken. Den blev fulgt af nok en buk, som desværre heller ikke tilbød en acceptabel skudmulighed. Så jeg kunne langsomt mærke frustrationen bygge sig op.
Så dukkede der en tredje buk op. Den viste sig at være meget samarbejdsvillig og tålmodig. Den gik stille og roligt hen foran skydetårnet og ventede, til jeg var helt klar til at skyde. Jeg satte, hvad jeg selv vurderede til at være et meget velplaceret skud. Afstanden har været omkring 30-40 m. Ikke desto mindre svingede bukken til venstre efter skuddet og løb over mod Andehullerne. Jeg var lidt forbavset, og ligeledes lidt træt af måske at skulle have en schweiss-hund på. Så jeg ventede lidt og gik derefter hen til skudstedet, hvor der var meget tydelige spor af et hjerte/lungeskud. Der var et meget bredt og tydeligt blodspor ind i den tætte bevoksning rundt om søen. Jeg fandt bukken efter få minutters eftersøgning. Den lå i et lille vandhul en 15-20 m inde i tykningen. Den havde hovedet under vand, men jeg tror ikke, at den var druknet. Selvom den ikke er blevet obduceret, er jeg overbevist om, at det var skuddet, der dræbte den. Skuddet viste sig også som ventet at være rigtigt fint placeret.
Efter en intensiv udveksling af sms’ er og billeder blev Jesper og jeg enige om, at det var en gaffelbuk. Den vejede 22 kg brækket vægt.
Meget fin oplevelse at skyde min første buk på Møn og karrierens tredje buk i alt. Jeg er kun på tredje år som jæger.

Med venlig hilsen
Jan Mathiasen

Skriv et svar