Kategoriarkiv: Bukkejagt 2019

Ulige seksender i Hvide låge (29/6)

Kære alle

Jeg var i morges heldig at skyde en ulige 6-ender i roerne ved Hvide låge. Jeg har set ham tidligere på sæsonen, men har ikke haft heldet før nu. Idag flaskede det hele sig og efter en svær pürsch jeg trak det længste strå. Han var i dårlig stand, propfuld af svælgbremser og vejede kun 13,5 kg brækket. Så udover en god jagtoplevelse, var det fint at få ham skudt.

Knæk og bræk!
Jesper

Seksender fra Tranemosen

Den 13. juni var jeg igen af sted på jagt, efter jeg den 31. maj havde skudt en buk i Hvide låge med brækket bagløb.
Thomas havde venligt lånt mig Tranemosen, og da vinden var i øst, var jeg optimistisk, da jeg tog fra København mod Møn.
Jeg havde været på jagt i Tranemosen d. 16 maj om morgenen også set et par råer samt en mindre buk, så jeg var ikke i tvivl om, at der var fin aktivitet af råvildt i området.

Velankommet til området omkring kl. 19 begyndte jeg min gang mod tårnet.
Kornet var blevet højt, så jeg lavede flere stop undervejs for at lure på eventuel bevægelse i kornet – den eneste aktivitet på vej mod tårnet var dog blot en fasankok, som solede sig i vildtageren/majsstykket.

Jeg sad i tårnet og nød solen, og det første stykke tid skete der ikke rigtig noget, og uret rundede 20.00 – jeg mistede dog ikke optimismen, da størstedelen af mine bukke er skudt mellem 20.30-21.00, så der var fortsat håb!

Klokken 20.35 kommer et dyr til syne på majsstykket – dyret kommer ud fra kornet og står på 120 meter. Jeg får kikkerten op, og kan konstatere, at det er en pæn buk.
Riflen bliver lagt i stilling, og jeg betragter nøje bukkens opsats. Dyret står i ganske lang tid med bringen til mig, hvilket gør, at jeg har god tid til at bedømme opsatsen og kropsstørrelsen.
Cirka kl. 20.50 vender bukken siden til, og skuddet går – bukken lagde sig på stedet.

Nu ser jeg frem til efterårets fuglejagter, og i mellemtiden vil jeg forsøge at finde en pæn buk på mit jagt i det jyske.
Fortsat knæk og bræk!

                        

Den forkerte buk

Andehullerne område 7, den 8. juni 2019 klokken godt 06 tidlig morgen.
Sidste sommer var resultatet to ulige seksendere, så min ambition i år var faktisk kun at skyde til seksendere.
Sad så denne morgen i øs sjask regnvejr, da jeg så en rå og en pæn seksender i den nordlige ende af majsen. Desværre kunne jeg ikke få den i skudhold, før de begge trak stille væk og var ude af syne.
Få minutter efter kom seksenderen frem igen, troede jeg. Sigtbarheden var dårlig på grund af regnen, alligevel skød jeg til den. Ramte den desværre lidt for dybt, så den lagde sig ikke, men løb 20-25 meter ind i det høje brakbælte. Eftersøgte efter godt 5 minutters venten, opsporede den, men den sprang op og løb igen ca. 10 meter inden den igen lagde sig i det høje tidsel-/brændenælde brak. Fandt den igen og afgav fangstskud.
Viste sig så ikke at være seksenderen, men en stor gaffelbuk, brækket vægt 22 kg.
Har haft det lidt dårligt med oplevelsen. Burde ikke have skudt med så dårlig sigt.
Men nu er der da kød i fryseren.
PS: Min mobil var druknet i regnvejret, så jeg kunne ikke fotografere dyret på stedet. Efter et par dage var mobilen tør og ok, så her er et billede af opsatsen.
Edmund.

Buk med brækket bagløb i Hvide låge

Hermed kommer en kort fortælling om min første buk i konsortiet…

Som helt nyt medlem i konsortiet har det været utrolig spændende at opleve jagten på de forskellige områder – og ikke mindst se de forskellige afkroge i jagtterrænet.
Jeg har siden den 16. maj været af sted flere gange, og set råvildt og flere bukke under alle turene. Bukkene der har vist sig, har alle været gaffelbukke, hvorfor jeg har afholdt mig fra at skyde (har efterhånden skudt en del bukke, så jeg er blevet lidt mere “kræsen” med årerne)..

14 dage inde i sæsonen var min tur kommet til Hvide låge, og jeg besluttede at prøve kræfter med de tre store marker.
Velankommet til terrænet parkerede jeg bilen i S svinget ved Tranemosen/Hvide låge og begyndte min pürsch langs det levende hegn på tværs af de tre store marker.
Jeg havde udset mig brakarealet, der ligger på mark 2 i den fjerneste ende fra vejen, og jeg kom på plads cirka kl. 19.45..
Efter en halv time dukkede en rå op i brakken – jeg stod i længe og nød synet af hende, da jeg pludselig ser en rød silhuet langs hegnet bag udsætningen.
Jeg får kikkerten op, og kan hurtigt konstatere, at det er en buk med et brækket bagløb, som mildest talt ser noget medtaget ud.

Jeg starter pürschen langs det tværgående hegn, men jeg kommer ikke langt, da bukken pludselig vælger at humpe over mod brakstykket.
Skydestokken og riflen bliver gjort klar, og da bukken nærmer sig brakken, lyder skuddet..
Dyret fik et rent bladskud og mærkede intet.

Skaden på bagløbet var ikke mange dage gammel, og jeg vurderer det som en trafikskade.

Knæk og bræk!

Larm i skoven

På dette tidspunkt i sæsonen, har jeg siddet et par gange på rydningen i område 2 ”Skoven Syd Øst”. Hver gang har jeg set rå, om det har været aften eller morgen. Aftenen før var der en buk  i skoven, som gøede længe, han kom dog ikke ud og tilkendegav sig på engen. Efter at tålmodigheden slap op, kravlede jeg ned ad stigen og tog en omvej for at få vindretningen rigtig. På listetå i store støvler forsøgte jeg at nærme mig bukken gennem skoven. Det endte med at jeg fandt en lille lysning, hvor hans sæde også fint var markeret. Jeg satte skydestokken op og gav mig ellers til at vente, da jeg kunne høre han gik lige inde i skoven på tværs af lysningen. Efter alt for kort tid besluttede jeg imidlertid at krydse engen, og dette resulterede i at det første udtørrede, knasende, høje græs sendte ham smældende af sted. Øv, han var faktisk helt inde på 50 m, men ikke synlig grundet grene og blade.

Næste morgen satte jeg mig i samme stige på rydningen. Da jeg er listet op i stigen ser jeg til min overraskelse to råer, der allerede er ude og esse. De har heldigvis ikke lagt mærke til mig og jeg kan nu sidde og nyde morgenen og dyrene. Uret viser 5:30 og efter at råen har lagt sig til ro 60 m fra stigen og der ellers ikke er sket noget, hører jeg en umiskendelig gøen. Den kommer hurtigt tættere på, og jeg får arrangeret riffel, så den vender den rigtige vej, i tilfælde af at han fortsætter. Lige pludselig kommer han springende og gøende ud af skovbrynet. Jeg får hurtigt tjekket ham i håndkikkerten, i hvert fald gaffelbuk, måske en seksender. Ikke nemt at afgøre med den hastighed han har på. Bukken har nu næsten krydset engen, på trods af at der kun er gået få sekunder. Jeg tager riflen op – han stopper lige i skovbrynet. Der er 85 m derud og bukken lægger sig fint ned i skuddet. 

Han var på  vej hen mod stedet, som jeg pürschede til dagen før, så det kunne sagtens være den samme buk. Det viser sig at være en fin, lille, ulige seksender. Antager at det er en relativt ung buk, med den måde han indtog engen på. Vejede 18 kg brækket.

Mvh
Andreas

Premierebuk i premieretårn.

Aftenen før årets bukke-premierer er vi taget til Møn, så vi (Andreas og jeg) kan komme
hurtigere på jagt, i hytten finder vi Claus – et andet konsortiemedlem, det er rigtig hyggeligt
og der bliver udvekslet erfaringer og fortalt røverhistorier!

Vækkeuret ringer, klokken er 4.10 og jeg befinder mig på et liggeunderlag i en alt for
behagelig sovepose i Gammel Dyrehaves formidable hytte. Vi får brygget en stor mængde kaffe
og smurt et par leverpostejsmadder inden turen til fods går mod vores tildelte stykke,
Røddinge Sø. Inden afgang trækker vi lod, Andreas vinder og beslutter sig for at han gerne
vil sidde i stigen ud mod græsengen, jeg skal sidde i det nyligt etablerede tårn i skoven.

En times tid efter solopgang sker der noget, jeg ser et mindre træ bevæge sig frem og
tilbage, jeg finder hånd kikkerten frem, men jeg kan i første omgang ikke se noget dyr. Jeg
er dog overbevist om at der må være en fejende buk ved træet, efter ganske kort tid kan jeg
skimte hovedet af bukken. Jeg kan se en ret høj opsats, men grundet beplantning kan jeg
ikke afgøre om han er stor nok til at blive skudt. Han bevæger sig nu roligt igennem skoven
og esser, jeg kan konstatere, da han kortvarigt stopper op, at han enten er en lille gaffelbuk
eller en stor flot spidsbuk, det er generelt svært at få et ordentligt udsyn grundet hans
konstante bevægelse samt varierende udsyn grundet træer og beplantning. Jeg afgiver
derfor ikke et skud, selvom muligheden er til det, jeg nyder i stedet oplevelsen med et hjerte
der hamrer derudaf!

Klokken ca. 7.30 hører jeg noget pusle bag mig, og jeg ser hvad jeg tror der er en rå krydse
vejen. Den står i lang tid bag et træ 20 meter fra mig. Pludselig stikker den hovedet frem og
jeg kan se at det er en flot ulige seksender. Hurtigt bliver håndkikkerten byttet ud med riflen.
Den tager et par skridt frem fra træet, jeg får taget sigte og placerer en perfekt hjertekugle,
bukken falder i skuddet og bliver liggende.

Skrevet af Daniel (Gæst)
Mvh
Andreas

Min første buk på Møn

For mit vedkommende startede årets bukkejagt-sæson lørdag d. 18 maj i fantastisk dejligt vejr. Jeg sad i en skydestige ved remisen ved Skoven Nord. Der var rigtigt fin aktivitet med rådyr – men desværre så jeg udelukkende råer. Men aktiviteten blandt rådyrene tydede på, at sæsonen ville blive bedre end mit første år i konsortiet. Hvilket ikke ville være så svært, da jeg endnu ikke havde haft heldet med mig i forhold til rådyrene.
Dagen efter skulle jeg indtage området omkring Andehullerne. Jeg ankom fuld af optimisme. Hvilket dog blev dæmpet noget, da det første, jeg så, var et par uidentificerede herrer med en hund, der vandrede henover det store markstykke.
Efter den vanlige klargøring valgte jeg skydetårnet ved kanalen med udsigt mod skoven. Da jeg efter et par timer kunne gøre status var resultatet: to stk. harer og et stk. ræv. Der var ingen buk at se. Jeg drog derfor rundt om hjørnet til det lukkede skydetårn over for udsætningen. Her var der helt anderledes aktivitet. Det første levende væsen, jeg så, var en jagtkollega (ikke identificeret) som kom gående oppe fra området ved de store ege. Han havde forstyrret en flot buk (seksender) som kom løbende lige mod mig og skydetårnet. Desværre var hastigheden på bukken så høj, at jeg var sikker på, at mine evner som flugtskytte ikke rakte til at forsøge et skud. Men flot så det ud.
Kort tid efter kom en rå ud fra området over mod søen og løb op mod Doktorbakken. Den blev fulgt af nok en buk, som desværre heller ikke tilbød en acceptabel skudmulighed. Så jeg kunne langsomt mærke frustrationen bygge sig op.
Så dukkede der en tredje buk op. Den viste sig at være meget samarbejdsvillig og tålmodig. Den gik stille og roligt hen foran skydetårnet og ventede, til jeg var helt klar til at skyde. Jeg satte, hvad jeg selv vurderede til at være et meget velplaceret skud. Afstanden har været omkring 30-40 m. Ikke desto mindre svingede bukken til venstre efter skuddet og løb over mod Andehullerne. Jeg var lidt forbavset, og ligeledes lidt træt af måske at skulle have en schweiss-hund på. Så jeg ventede lidt og gik derefter hen til skudstedet, hvor der var meget tydelige spor af et hjerte/lungeskud. Der var et meget bredt og tydeligt blodspor ind i den tætte bevoksning rundt om søen. Jeg fandt bukken efter få minutters eftersøgning. Den lå i et lille vandhul en 15-20 m inde i tykningen. Den havde hovedet under vand, men jeg tror ikke, at den var druknet. Selvom den ikke er blevet obduceret, er jeg overbevist om, at det var skuddet, der dræbte den. Skuddet viste sig også som ventet at være rigtigt fint placeret.
Efter en intensiv udveksling af sms’ er og billeder blev Jesper og jeg enige om, at det var en gaffelbuk. Den vejede 22 kg brækket vægt.
Meget fin oplevelse at skyde min første buk på Møn og karrierens tredje buk i alt. Jeg er kun på tredje år som jæger.

Med venlig hilsen
Jan Mathiasen